Nagrađivana srpska rediteljka ide u Kan

Nagrađivana srpska rediteljka i producentkinja Mila Turajlić jedna je od 20 producenata koji će ove godine biti deo programa "Producers on the Move" (Producent na potezu) u Kanu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2019.

14:48

Nagrađivana srpska rediteljka ide u Kan
Photo by Joe Corrigan/Getty Images

Jo Muhlberger, direktor EFP-a (European Film Promotion), koji stoji iza programa "Producers on the Move", izjavio je za portal "Film New Europe" da su izabrani i pozvani producenti često već veoma verzirani po pitanju međunarodnih koprodukcija kao važnog sredstva za finansiranje projekata.

"Svake godine imamo nove talente iz centralne i istočne Evrope koji se kvalifikuju za ovaj naš program i čije međunarodne koprodukcije pronose duh evropskog filma širom sveta", dodao je Muhlberger.

Mila Turajlić je privukla pažnju svetske javnosti dokumentarcima "Cinema Komunisto", koji je prikazan na više od 100 festivala i ovenčan sa 16 nagrada, i "Druga strana svega" koji je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom na prestižnom festivalu IDFA u Amsterdamu, osvojio 26 nagrada i nominovan za nagradu LUX Evropskg parlamenta.

Producentsko iskustvo stekla je radeći na celovečernjim filmovima "Braća Blum" Rajana Džonsona i "Apokalipto" Mela Gibsona.

Bila je producentkinja festivala "Sedam veličanstvenih" u Beogradu od pokretanja ovog festivala 2005. godine i jedan je od osnivača i prvi predsednik Udruženja srpskih dokumentarista DOK Srbija.

Svoje filmove producira kroz kuću "Dribbling Pictures", koju je osnovala sa Borisom Mitićem 2006. godine. Trenutno je u produkciji svog novog dokumentarnog filma o snimatelju predsednika Tita. Izabrani producenti će prisustvovati Kanskom filmskom festivalu, a Filmski centar Srbije jedna je od institucija koja i ove godine podržava pomenuti program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: