Beldocs: U međunarodnom programu 10 filmova

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" predstaviće od 8. do 15. maja 10 filmova u okviru međunarodnog takmičarskog programa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: flash100/Depositphotos.com
Foto: flash100/Depositphotos.com

Program je sačinjen od "izuzetnih dela smelih autora koji polažu temelje novog panteona dokumentarnog filma", a selekciju, prema rečima selektora festivala Igora Stanojevića, krasi "energičnost, hrabrost i odlučnost autora u punoj stvaralačkoj snazi".

Austrijski “Dobrodošli u Sodomu” Kristijana Krenesa i Florijana Vajgensamera je mračni i spektakularni film o deponiji u Gani, gde se reciklira elektronski otpad sa Zapada i život na deponiji pretvara se u zagonetnu sliku moderne, globalizovane civilizacije, dok sama tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza.

U filmu “Bostofrio - gde nebo dodiruje zemlju” portugalski reditelj Paulo Karneiro bavi se običnim čovekom i portretiše svet koji nestaje u udaljenom selu, gde stanovnici žive isključivo od zemlje. Kolumbijski “Lapu” Sezara Alehandra Haimesa i Huana Pabla Polanka kroz plemenski obred ekshumiranja posmrtnih ostataka protagonistkinjine mrtve rođake prikazuje odnos jedne kulture prema smrti, snovima i pamćenju. Kroz susret devojke i drvoseče u šumi u Nagasakiju, urugvajski film-esej “Stapanje vremena” Huana Alvareza Nemea promatra i analizira odnos između čovečanstva i bestijalnosti, užasa i otpora.

U filmu “<3” španska autorka Marija Anton Kabot istražuje šta vernost i seksualni identitet znače mladima danas, pokušavajući da utvrdi ima li ljubavi u modernom vremenu, dok u holandskom filmu “Sada se nešto polako menja” Mena Laura Mejer slika potragu za smislom i ličnim razvojem pojedinca danas.

“Kameni govornici” Igora Drljače je film koji razmatra mesto ukrštanja turizma i ideologije u četiri posleratna grada u Bosni i Hercegovini, zemlji koja se još uvek oporavlja od građanskog rata devedesetih godina 20. veka. Zašto je važno imati mesto koje se zove dom, analizira Frederik Solberg u filmu “Doel” o istoimenom gradu duhova u Belgiji, okruženom nuklearnom elektranom, gigantskim kontejnerskim dokom i lukom Antverpen, u kojem se stanovnici decenijama bore s vlastima koje žele da unište grad.

I francuski sineasta Žeremi Gravajat bavi se pitanjem doma u modernoj Evropi, slikajući u delu “A Lua Platz” potragu za mestom za život jedne grupe rumunskih migranata na periferiji Pariza. Nasuprot njima, u vizuelno impresivnom “Kraju radnog vremena”, švajcarska rediteljka Nikol Fegele nudi poetsko i zadivljujuće putovanje kroz naizgled nepromenljiv svakonoćni život Taipeija i njegovih stanovnika, suprotstavljajući ritam metopole koja nikada ne spava sa raspoloženjem njenih žitelja zarobljenih u kolotečini.

Reditelji Paulo Karneiro, Marija Anton Kabot, Igor Drljača, Kristijan Krenes, Žeremi Gravajat, Frederik Solberg, Nikol Fegele i Huan Alvarez Neme biće gosti festivala i nakon projekcije filmova razgovaraće sa publikom. U okviru "Beldocs"-a biće prikazano više od 120 filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija.

strana 1 od 34 idi na stranu