Legenda horor filmova: Umro Leri Koen

Reditelj kultnih filmova "To je živo" i "Policajac manijak" bio je i scenarista trilera "Govornica", u kojem glavnu ulogu igra Kolin Farel.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

15:24

Legenda horor filmova: Umro Leri Koen
Foto: Getty

Leri Koen, režiser koji će ostati upamćen po kultnim horor filmovima i trilerima kao što su "Crni Cezar", "To je živo" preminuo je u 77. godini života. Koen je jedno od najznačajnijih imena svetske kinematografije sedamdesetih i osamdesetih. Pored niskobudžetnog horora kao za njega karakterističnog žanra, ostavio je pečat i u drugim oblastima kinematografije, pa se tako našao u ulozi scenariste nekoliko televizijskih projekata, kao što su "Begunac" i "Kolombo", pre nego što je 2002. realizovano njegovo filmsko ostvarenje "Govornica" sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi.

Poznat je i po tome što je često snimao ekstremne scene na ulicama Njujorka bez dozvola ili obaveštavanja prolaznika o tome šta se dešava, zbog čega je dobio još veće obožavanje fanova koji su cenili njegov nezavisni način pravljenja filmova.

Režiser filma "Oblik vode" (The Shape of Water) Giljermo del Toro umeo je da ga nazove rušiocem postojećih tabua, a režisera "Baby Drivera" Edgar Rajt na društvenim mrežama, povodom režiserove smrti, objavio je:

"Leri, zahvaljujem ti na mnoštvu zabavnih konceptualnih žanrovskih štoseva, čije su ideje prevazilazile budžet." Koen je rođen 1941. godine u Njujork, počeo je da se bavi režijom krajem pedesetih godina. Tvorac je velikog broja serija, uključujući i klasik "Posetioci". Uspon u karijeri započeo je 1960. godine, uz scenario za nastavak vestern serijala "Sedam veličanstvenih", prenosi Gardijan.

Preusmerio se zatim na drugi žanr - niskobudžetni horor film, u kojem je ostao i sedamdesetih, a okviru kojeg može biti svrstana i horor komedija o vanzemaljcima pod nazivom "Bone"“ sa Jafet Koto, kao i rimejk klasika Edvarda G. Robinsona "Mali Cezar", pod nazivom "Crni Cezar" 1973. godine, kao i deo iz serijala "Pakao u Harlemu".

Njegova sposobnost da privuče velika imena u niskobudžetni projekat pokazala se značajnom u njegovom narednom ostvarenju - "To je živo", jezivom horor filmu o bebi-mutantu ubici, u kojem je učestvovao i Bernard Herman, kompozitor muzike za Hičkokove filmove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: