Biković: "Ovo je film koji je važan za nas"

Srpska publika sinoć je imala priliku premijerno da pogleda film "Balkanska međa" u beogradskom Centru "Sava".

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2019.

10:30

Biković:
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Balkanska međa" akciona je drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

Glavne uloge tumače neki od najpoznatijih domaćih glumaca koji su pre premijere prošetali crvenim tepihom. Pored Miloša Bikovića, u "Balkanskoj međi" publika je imala priliku da vidi i Milenu Radulović, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Srđana Žiku Todorovića, ruskog glumca Antona Pampušnog… a specijalni gost u epizodnoj ulozi bio je Emir Kusturica.

Glumce je publika nakon filma pozdravila ovacijama, a Biković je uoči projekcije izjavio: "Ovo je film koji je važan za nas", navodeći da će tim filmom, koji je dobar primer koprodukcije, srpski glumci otvoriti sebi vrata u Rusiji.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Njegova koleginica Milena Radulović rekla je novinarima da je veoma uzbuđena i da očekuje pozitivne reakcije srpske publike, a Aleksandar Radojičić da mu je drago što će se film prikazivati i u Rusiji, jer mlađe generacije ne znaju mnogo o tadašnjim događajima, kao i saradnji Srbije i Rusije.

Kako je dodao, veću tremu ipak, ima pred beogradskom publikom. Inače, film je 14. marta premijerno prikazan u Moskvi pred više od 2.000 gledalaca. Svečanoj premijeri u Beogradu prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Zahvaljujući producentskoj kući "Arhangel studios", na čijem se čelu nalaze glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, ruski autorski tim predvođen rediteljem Andrejem Volginom, snimao je većinu scena na lokacijama u Srbiji.

Reditelj Volgin kazao je novinarima pre premijernog prikazivanja da ga je inspirisala priča na 600 strana o događajima na prištinskom aerodromu Slatina 1999. godine.

"Zajedno s producentima sam ponovo pročitao tu priču. Bez analize celog događaja u kojoj su mi mnogo pomogli Miloš Biković i Miodrag Radonjić, nikada ne bismo uspeli da snimimo ovaj film", kazao je juče novinarima Volgin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: