"Film ne može da bude srpski ili hrvatski, može biti samo dobar ili loš"

Sinoć je u beogradskom Sava centru otvoren 47. Međunarodni filmski festival "Fest", pod sloganom "Bez zaštite". Na ovom tradicionalnom beogradskom festivalu biće prikazano rekordnih 125 premijernih ostvarenja. Hrvatski glumac Goran Bogdan, koji je predsednik žirija u glavnom programu Festa, kaže za portal B92 da je tokom poslednjih par godina ovaj festival doživeo rapidni progres.

Kultura

Izvor: Marina Pavloviæ

Subota, 23.02.2019.

15:25

Foto: B92

Fest je, ističe Goran Bogdan, našao svoje mesto u moru jakih regionalnih filmskih festivala, naročito onog u Sarajevu.

"Što se tiče Festa, ne samo ove godine, nego zadnjih par godina, sa dolaskom Jugoslava Pantelića, osećam ogromni progres. Ljudi koji se bave filmom znaju koliko je teško pozicionirati se na mapi festivala, jer su festivali jako ljubomorni, drže svoje niše i ne daju. To su ratovi između festivala. Fest je nekako prirodno regenerisao svoju poziciju koja nam je falila ovde, to postaje nekako naš festival. Kad kažem naš, mislim na eks-ju", ističe glumac i dodaje da je odlično to što na Festu ima dosta regionalnih koprodukcija.

"Mislim da je to dobar put kojim Fest treba da ide pošto u bivšoj Jugi nema Pule koja je bila festival jugoslovenskog filma. Takođe, kako može film da bude srpski ili hrvatski? Može biti samo dobar ili loš i mislim da nam, iz nekih jugonostalgičnih sećanja fali taj jedan kao Pula", kaže Goran Bogdan za B92.

Dodaje da, naravno, festival dovodi i velika imena svetske produkcije, a neke od filmova, kako ističe, publika neće moći da pogleda u bioskopu, niti da ih skine sa "Pajrat beja" (Pirate bay).

Glavni takmičarski program Festa obuhvatiće 14 filmova, a u žiriju se pored Gorana Bogdana nalaze srpski reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Sanja Vejnović, rumunska rediteljka Joana Uričaru i srpska glumica Nada Šargin.

U takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" biće prikano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su filmolog iz Kine Jao Vang, srpski reditelj Lazar Bodroža, srpski glumac Milan Marić, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Daniel Rafaelić i umetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: