Film "Teret" na festivalu u Njujorku

"Teret", debitantski film Ognjena Glavonića, biće prikazan na filmskom festivalu New Directors/New Films, koji po 48. put organizuju Muzej moderne umetnosti (MoMA) i Centar "Linkoln" iz Njujorka.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.02.2019.

13:46

Film
Foto: Screenshot, Youtube

Festival je posvećen mladim filmskim autorima iz celog sveta, a ove godine održava se od 27. marta do 7. aprila.

Glavonićev film je jedini predstavnik Srbije na festivalu u okviru kojeg će biti prikazana 24 dugometražna i 11 kratkih filmova.

"Teret" prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Nakon prošlogodišnje premijere na festivalu u Kanu, film je prikazan na više od 50 festivala širom sveta, na kojima je osvojio dvadesetak nagrada.

Projekcije u MoMA i Centru "Linkoln" predstavljaće američku premijeru filma, a distributer, Grašhopper Film, najavljuje i projekcije u drugim gradovima SAD.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić. Producenti "Tereta" su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto iz Francuske, Kinorama iz Hrvatske i Three Gardens Film iz Irana.

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: