Počinje 47. FEST sa rekordnih 125 premijernih filmova

U Beogradu sutra počinje 47. filmski festivalu FEST, pod sloganom "Bez zaštite", na kome će do 3. marta, biće prikazano rekordnih 125 premijernih ostvarenja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

14:47

Počinje 47. FEST sa rekordnih 125 premijernih filmova
Foto: Promo

Festival će otvoriti film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, koji je nominovan za nagradu Oskar u 10 kategorija, a zatvoriti film "Oni" Paola Sorentina koji govori o bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju.

U glavnom međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, koji će se takmičiti za nagradu "Beogradski Pobednik".

O nagradama u kategorijama za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolji debi odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančič, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Vang Jao i Albert Vejderspil.

Ove godine program "Srpski film", pod nazivom "Srbija i prijatelji", objedinio je i filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije, a cilj je da se na taj način poveća konkurencija pri selekciji filmova, ali i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje godinama uspešno predstavljaju Srbiju na svetskim festivalima.

Za nagrade će se boriti 13 filmova domaće produkcije, među kojima je i film "Šavovi", koji je na nedavno završenom festivalu u Berlinu proglašen za najbolji evropski film, kao i dokumentarni film "Slučaj Makavejev" Gorana Radovanovića, u kome se poslednji put pojavljuje glumica Milena Dravić, a uoči čijeg prikazivanja će reditelju Dušanu Makavejevu posthumno biti dodeljena nagrada "Beogradski Pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

I ovogodišnji vizuelni identitet festivala je posveta Makavejevu, kao i slogan FESTA koji je deo naslova njegovog filma. Nagrada će za dosadašnje stvaralaštvo biti dodeljena i glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu, koji će sa ekipom svog filma "Bela vrana" biti gost festivala.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije biće prikazan i film Emira Kusturice o bivšem predsedniku Urugvaja Hoseu Muhiki "Pepe, jedan uzvišen život".

U selekciji FEST za mlade biće prikazan i japanski film "Mirai" nominovan za Oskara, dok će se u programu "Dokufest" naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

Među autorima čiji će filmovi biti prikazani na FEST-u su i Gas van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič, Luka Gvadanjino, ali i filmovi reditelja iz Mađarske, Tajlanda, Portugala. Biće dodeljena nagrada i "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, Politikina nagrada "Milutin Čolić", kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDORA žirija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: