U Parizu sutra dodela francuskih filmskih nagrada Cezar

U Parizu će sutra biti održana 44. svečana dodela Cezara, nagrada francuske Akademije filmske umetnosti, a među favoritima po najvećem broju nominacija su "Le Grand bain" (Veliko kupanje) Žila Leluša i "Jusqu'a la garde" (Do straže) Gzavijea Legrana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Pored ta dva filma sa po 10 nominacija, favoriti su i ostvarenja "En liberte" (Na slobodi) Pjera Salvadorija i "Les Freres Sisters" (Braća kao sestre) reditelja Žaka Odijara, preneo je pariski list Figaro u odeljku posvećenom kulturi.

Pažnju privlači i film "La douleur" (Bol) reditelja Emanuela Fenkijela, koji je dobio osam nominacija. Film je snimljen prema istoimenom romanu francuske spisateljice Margerit Diras, koju u ostvarenju igra glumica Melani Tijeri.

Leluš je ove godine prisutan kao reditelj filma koji je jedan od favorita, ali je takođe kao glumac nominovan u kategoriji najboljeg glumca u ostvarenju "La Pupuille" (Zenica) rediteljke Žane Eri.

U tom filmu pored Leluša igraju poznate glumice Elodi Buše i Sandrin Kiberlen. Šest nominacija je dobio film "Mademoiselle de Joncquieres" (Gospođica iz Žonkijera) Emanuela Murea, a četiri ostvarenje "Un amour impossible" (Nemoguća ljubav) rediteljke Katrin Korsini.

Predsednica ceremonije će ove godine biti britanska glumica Kristin Skot Tomas, dok će glavni voditelj svečanosti biti glumac Kad Merad.

Akademija je odlučila da počasnog Cezara za životno delo dodeli, kako je navela, "legendarnom američkom glumcu, reditelju i producentu" Robertu Redfordu. Cezara za najbolji film prošle godine je dobio film "120 battements par minute" (120 otkucaja u minutu) reditelja Robera Kampijoa.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarima. Nominacije određuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine. Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Film/TV

Ovacije na premijeri filma "Psi umiru sami"

Sinoć je u prepunoj Kombank dvorani u okviru domaćeg takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a premijerno prikazan film "Psi umiru sami". Rediteljski debi Nikole Petrovića ujedno je bio i debi glavnih glumaca Srđana Petrovića i Mine Obradović, koji su pozdravljeni ovacijama nakon projekcije filma.

Film/TV četvrtak 28.02. 18:50 Komentara: 1

"Da je muškarac, rekao bih za Drinku da je samuraj"

Film "Šavovi” Miroslava Terzića, nagrađen na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu, imaće domaću premijeru sutra u Kombank dvorani, u okviru 47. Festa, a reditelj ističe da je to priča o svim borbama, neprestanoj potrazi za onim što vas kopka, muči i želji da se zna istina ma kakva ona bila.

Film/TV četvrtak 28.02. 12:43 Komentara: 7
strana 1 od 40 idi na stranu