Srpski film "Šavovi" nagrađen na Berlinalu

Srpski film "Šavovi" osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama, objavio je danas tročlani žiri Berlinskog festivala.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 15.02.2019.

20:10

Srpski film
Foto: FCS Promo

Ovo je petnaesti put da se na Berlinskom filmskom festivalu dodeljuje ova nagrada, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Žiri je ovim povodom izdao saopštenje u kojem navodi da je ovaj film dobar primer moći filma kao vida umetnosti.

"Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću", naveo je žiri u saopštenju o dodeli nagrade.

"Šavovi" će sada imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare. Nastanak filma podržao je Filmski centar Srbije.

U žiriju koji je dedelio nagradu srpskom filmu bili su Juha Elomäki iz Arthouse Cinema Niagara u Tampereu u Finskoj, Danijela Zuklić iz kompanije Thalia Programm Kino u Potsdamu u Nemačkoj i Marlena Gabriševska u ime poljske kompanije Kino Elektronik iz Varšave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: