"Odiseja" iz 1968. godine ponovo na velikom platnu

Povodom povratka Festa u Kombank dvoranu, gde je i nastao, u organizaciji Centra beogradskih festivala, 14. februara će u nekadašnjem Domu sindikata biti prikazani filmovi "2001: Odiseja u svemiru", "Goli u sedlu" i "Vudstok", koji su obeležili prvi Fest davne 1971.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fest je od samog početka išao u korak sa svetom i svojoj publici ponudio najpopularniji film tog doba, ostvarenje Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru", koje je prošle godine, u čast 50-godišnjice premijere, prikazano u osveženom, remasterizovanom izdanju.

U susret Festu u Kombank dvorani biće prikazana upravo ta verzija, koja je "Odiseji" iz 1968. udahnula novi život. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života i prati putovanje jednog astronauta na Jupiter s računarom HAL-om 9000, nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.

Filmoljupci će na Dan zaljubljenih u Kombank dvorani moći da pogledaju i film "Goli u sedlu", koji je na prvi Fest 1971. doveo tada velike zvezde Pitera Fondu i Denisa Hopera. "Goli u sedlu" je svojevremeno smatran najboljim predstavnikom kontrakulture u svetu filma, a prati ljubitelje motora i sitne dilere Bilija i Vajata (Hoper i Fonda) na njihovom putu po Americi.

"Vudstok", Oskarom nagrađen dokumentarac Majkla Vadlija, snimljen o legendarnom festivalu koji je održan 1969, premijerno je prikazan samo godinu dana kasnije, a mnogi smatraju najvećim koncertnim filmom svih vremena. Ovaj tročasovni film prati atmosferu, nastupe i izvođače poput grupe "The Who", Santane, Džimija Hendriksa i Džoa Kokera na festivalu koji je privukao više od 400.000 ljudi.

Zanimljivo je to da je na ovom dokumentarcu kao asistent reditelja radio čuveni Martin Skorseze, koji je tada tek gradio svoje ime u svetu filma. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane po ceni od 180 dinara po projekciji. Fest, 47. po redu, biće održan od 22. februara do 3. marta.

Film/TV

Kultni filmovi koji nisu čak ni bili nominovani za Oskara VIDEO

Svake godine kako se bližimo dodeli Oskara, polemiše se da li su neki filmovi zaslužili nominaciju za najprestižniju nagradu Američke akademije filmskih umetnosti i nauka. Međutim, ukoliko pogledate 90 godina dugu tradiciju ovog priznanja, iznenadićete se jer pojedini kultni filmovi nisu čak ni nominovani ni u jednoj kategoriji Oskara.

Film/TV ponedeljak 18.02. 20:40 Komentara: 60

"Šavovi - to je priča koja vas stvarno pomeri"

Sada već davne 1989. godine dobila je "Zlatnu arenu" u Puli za najbolju žensku ulogu, za lik Bademe u kultnom filmu "Kuduz". Pre 25 godina spakovala je kofere i odselila se u Ameriku, kod današnjeg supruga Uliksa Fehmijua. Poslednjih godina voleli smo da je gledamo u serijama "Na Terapiji" i, "Sinđelići".

Film/TV ponedeljak 18.02. 17:30 Komentara: 0

Veliki uspeh srpskog filma i koprodukcija na Berlinalu 2019.

Ovogodišnji festival u Berlinu ostaće upamćen po nagradama za srpski film "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića, Srebrnom medvedu za režiju nemačko-srpskog filma "Bio sam kod kuće ali...", kao i po dobrim kritikama nemačko-kinesko-srpskog filma "Od sutra počinjem da..." Ivana Markovića i Linfenga Vua.

Film/TV ponedeljak 18.02. 12:20 Komentara: 2

Poslednji Srbin u Hrvatskoj VIDEO

Hrvatska je bankrotirala, a zaražena voda pretvara Hrvate u zombije. Imuni su jedino lokalni Srbi. Ovo je zaplet filma "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", ostvarenja koje je i pre snimanja postalo tema tabloida i zgražavanja nacionalista sa obe strane.

Film/TV nedelja 17.02. 21:45 Komentara: 36
strana 1 od 36 idi na stranu