"Odiseja" iz 1968. godine ponovo na velikom platnu

Povodom povratka Festa u Kombank dvoranu, gde je i nastao, u organizaciji Centra beogradskih festivala, 14. februara će u nekadašnjem Domu sindikata biti prikazani filmovi "2001: Odiseja u svemiru", "Goli u sedlu" i "Vudstok", koji su obeležili prvi Fest davne 1971.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Fest je od samog početka išao u korak sa svetom i svojoj publici ponudio najpopularniji film tog doba, ostvarenje Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru", koje je prošle godine, u čast 50-godišnjice premijere, prikazano u osveženom, remasterizovanom izdanju.

U susret Festu u Kombank dvorani biće prikazana upravo ta verzija, koja je "Odiseji" iz 1968. udahnula novi život. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života i prati putovanje jednog astronauta na Jupiter s računarom HAL-om 9000, nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.

Filmoljupci će na Dan zaljubljenih u Kombank dvorani moći da pogledaju i film "Goli u sedlu", koji je na prvi Fest 1971. doveo tada velike zvezde Pitera Fondu i Denisa Hopera. "Goli u sedlu" je svojevremeno smatran najboljim predstavnikom kontrakulture u svetu filma, a prati ljubitelje motora i sitne dilere Bilija i Vajata (Hoper i Fonda) na njihovom putu po Americi.

"Vudstok", Oskarom nagrađen dokumentarac Majkla Vadlija, snimljen o legendarnom festivalu koji je održan 1969, premijerno je prikazan samo godinu dana kasnije, a mnogi smatraju najvećim koncertnim filmom svih vremena. Ovaj tročasovni film prati atmosferu, nastupe i izvođače poput grupe "The Who", Santane, Džimija Hendriksa i Džoa Kokera na festivalu koji je privukao više od 400.000 ljudi.

Zanimljivo je to da je na ovom dokumentarcu kao asistent reditelja radio čuveni Martin Skorseze, koji je tada tek gradio svoje ime u svetu filma. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane po ceni od 180 dinara po projekciji. Fest, 47. po redu, biće održan od 22. februara do 3. marta.

strana 1 od 40 idi na stranu