Dodeljene BAFTA nagrade: "Roma" je najbolji film

Film "Roma" Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Izvor: Beta
Podeli
Alfonso Kuaron, foto: Gettyimages
Alfonso Kuaron, foto: Gettyimages

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom sedamdesetih godina prošlog veka pobedila je favorizovani film "Miljenica" (The Favourite). Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a "Roma" je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres.

Najviše nagrada - šest osvojio je film "Miljenica", tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koja je imala 12 nominacija. Olivija Kolman proglašena je, prema očekivanjima, za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik - britansku kraljicu Anu.

Olivija Kolman, foto: Gettyimages
Olivija Kolman, foto: Gettyimages

Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody).

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu "Zelena knjiga" (Green Book), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom jugu šezdesetih godina prošlog veka. Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu "Miljenica" Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

strana 1 od 40 idi na stranu