Dodeljene BAFTA nagrade: "Roma" je najbolji film

Film "Roma" Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Izvor: Beta
Podeli
Alfonso Kuaron, foto: Gettyimages
Alfonso Kuaron, foto: Gettyimages

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom sedamdesetih godina prošlog veka pobedila je favorizovani film "Miljenica" (The Favourite). Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a "Roma" je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres.

Najviše nagrada - šest osvojio je film "Miljenica", tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koja je imala 12 nominacija. Olivija Kolman proglašena je, prema očekivanjima, za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik - britansku kraljicu Anu.

Olivija Kolman, foto: Gettyimages
Olivija Kolman, foto: Gettyimages

Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody).

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu "Zelena knjiga" (Green Book), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom jugu šezdesetih godina prošlog veka. Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu "Miljenica" Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Film/TV

Oni su dobitnici francuskog Oskara

Film "Jusqu’a la garde" (Do straže) reditelja Gzavijea Legrana (Xavier Legrand) veliki je pobednik na 44. dodeli Cezara, nagrade francuske Akademije filmske umetnosti, na ceremoniji održanoj sinoć u Parizu, preneo je list Mond (Le Monde).

Film/TV subota 23.02. 17:45 Komentara: 0
strana 1 od 38 idi na stranu