Dodeljene BAFTA nagrade: "Roma" je najbolji film

Film "Roma" Alfonsa Kuarona osvojio je sinoć u Londonu nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA).

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.02.2019.

09:50

Dodeljene BAFTA nagrade:
Alfonso Kuaron, foto: Gettyimages

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom sedamdesetih godina prošlog veka pobedila je favorizovani film "Miljenica" (The Favourite). Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a "Roma" je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije BAFTA, navodi Asošiejted pres.

Najviše nagrada - šest osvojio je film "Miljenica", tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koja je imala 12 nominacija. Olivija Kolman proglašena je, prema očekivanjima, za najbolju glumicu za ulogu u ovom filmu u kojem tumači glavni lik - britansku kraljicu Anu.
Olivija Kolman, foto: Gettyimages
Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody).
Foto: Gettyimages
Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali za ulogu pijaniste u filmu "Zelena knjiga" (Green Book), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom jugu šezdesetih godina prošlog veka. Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu "Miljenica" Rejčel Vajs je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: