Berlinale u znaku snažnog ženskog stvaralaštva FOTO

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je sinoć, a u konkurenciji je veliki broj filmova sa ženama rediteljima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / AP Photo/Michael Sohn
Foto: Tanjug / AP Photo/Michael Sohn

Francuska glumica Džulijet Binoš vodi šestočlani žiri na ovogodišnjem festivalu koji je počeo prikazivanjem filma danske rediteljke Lone Šerfig "The Kindness of Strangers". Za glavnu nagradu Zlatni medved takmiči se 17 fimova.

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, među kojima "Mr Jones" (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnješke Holand, "Elisa y Marcela" (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i "Gospod postoi, imeto i' e Petrunija" (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn
Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Sohn

Od poznatih zvezda na berlinskom crvenom tepihu očekuju se Ketrin Denev za film "L'adieu a la nuit" (Zbogom noći) Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film "The Operative" (Operativac) Juvala Adlera, i Britanac Kristijan Bejl za ostvarenje "Vice" (Porok) Adama Mekeja. Ti filmovi su takođe među 17 ostvarenja u trci za glavnu nagradu.

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo će ove godine dobiti britanska glumica Šarlota Rempling i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. "Noćni portir" italijanske rediteljke Lilijane Kavani.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michael Sohn
Foto: Tanjug / AP Photo/Michael Sohn

Prošle godine je Zlatni medved dodeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film "Touch me Not" (Ne dodiruj me).

Pobednik će biti objavljen 16. februara.

Na festivalu svake godine bude prikazano oko 400 filmova.

strana 1 od 40 idi na stranu