"Ako želite da Vam intervju ispadne duži metnite moju sliku, samo pogolemu"

Novine "Film" bile su list Saveza filmskih radnika Jugoslavije. Glavni i odgovorni urednik bio je Aleksandar Vučo. Izlazile su od 1950. do 1952. godine u Beogradu, mesečno, a zatim i dva puta mesečno. Iz prvog broja lista, objavljenog 5. aprila 1950. godine u Beogradu prenosimo kratak tekst o legendarnom jugoslovenskom glumcu i reditelju Bojanu Stupici, koji gotovo nikada nije davao izjave novinarima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

14:53

Foto: Printscreen / YouTube

"Film" Godina I, broj I, Beograd, 5. aprila 1950. godine

Najzad sam uspeo. Našao sam ga u "Avala filmu" kad je išao na snimanje "Zarobljenika".

Druže Stupica, čuli smo da ćete uskoro snimati jedan slovenački umetnički film?

"Da."

Molim Vas recite mi nešto o filmu, scenariju, izboru glumaca i...

"Kako? O filmu? Ništa neću da kažem, ništa. Nikada u životu nisam dao intervju."

Ali, molim Vas, potrebno nam je...

"Ne, ne... Ali, pođite ipak sa mnom u garderobu, reći ću Vam nešto, ali malo. Pišite: Po romanu Ivana Tavčara 'Visoka hronika' preduzeće 'Triglav film' snimiće jedan umetnički film. Scenario je napisao Drago Šega, reditelj je Bojan Stupica. To Vam je dovoljno. A ako želite da Vam intervju ispadne duži - radi honorara - metnite moju sliku samo pogolemu, i sve će biti dobro."

Kako ide sa pripremama? Kad će početi snimanje?

"Sve je u redu!"

Večeras putujete u Ljubljanu radi filma?

"Ništa više neću da kažem. U Ljubljani ću ostati duže. A sad žurim na snimanje. Do viđenja. Potražite me posle mesec dana."

Roman Ivana Tavčara po kome je napisan scenario za film obrađuje doba Reformacije u Sloveniji.

Bojan Stupica je rođen u Ljubljani 1910. godine, a preminuo je u Beogradu 1970. Bio je reditelj, arhitekta, dramaturg, profesor i pedagog. Jedan je od osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Do svoje smrti bio je u braku sa glumicom Mirom Stupicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: