"Bez zaštite": 47. Fest u slavu Dušana Makavejeva VIDEO

Pod sloganom "Bez zaštite", ovogodišnji 47. Fest, koji se održava od 22. februara do 3. marta, biće posvećen najvećem srpskom filmskom stvaraocu Dušanu Makavejevu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2019.

13:00

Foto: FEST

O tome šta ćemo biti u prilici da gledamo na Festu, koji će filmovi osvojiti srce beogradske publike, ko od gostiju iz inostranstva dolazi u srpsku prestonicu... za emisiju Jutro Prve televizije govorio je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

Prema Pantelićevim rečima, slogan festivala - "Bez zaštite" asocira na jedan od najpoznatijih filmova Dušana Makavejeva - "Nevinost bez zaštite", kao i na akrobatu Dragoljuba Aleksića, čiji je film iz 1942. godine inspirisao Makavejeva da ga 1968. godine snimi.

"Ove godine, kao i svake, na Festu će se naći filmovi koji zavređuju visoku ocenu, a koji na vrlo oštar, sirov i način koji nije primeren široj pubilici, govore o tematici kojom se bave. Film 'Reži' Koste Đorđevića, koji se takmiči za Beogradskog pobednika u okviru programa Srpski film, ili novi film Larsa fon Trira, zaista je dosta takvih filmova... Mlađoj publici i publici koja je osetljiva na određene scene predlažem da zaobiđe film Larsa fon Trira", kaže Pantelić.

On dodaje da iako neki filmovi, možda, i nisu za svačije oči, oni odslikavaju jako bitne tendencije u savremenom svetskom filmu.

Ovogodišnji festival će publici ponuditi 125 premijernih filmova, podeljenih u programe koji su klasifikovani po bioskopskim salama.

Koja svetska zvezda bi mogla da dođe na otvaranje festivala, šta Džoni Dep ovih dana radi u Beogradu, koje filmove Jugoslav Pantelić preporučuje gledaocima... pogledajte u snimku iz emisije Jutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: