Festival "ДОК #1" od 31. januara do 3. februara u Kombank dvorani VIDEO

Novi festival dokumentarnog filma u Beogradu, biće održan prvi put od 31. januara do 3. februara 2019. godine u Kombank dvorani. Na festivalu će biti prikazano 20 dugometražnih ostvarenja, raspoređenih u četiri programske celine; "Prvi Korak", "Na Ivici", "Vrhunci" i "Biografije".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:30

Festival
Thinkstock / Ilustracija

Savremeni dokumetraci pružaju publici priliku da se bolje upozna sa time kuda svet danas ide i šta se oko nas događa.

Na festivalu će biti prikazani filmovi poznatih autora, kao što su "Santjago, Italija", italijanskog reditelja Nanija Moretija i film koji otvara festival "Zašto smo kreativni?", Hermana Vaskea, u kome na pitanje iz naslova odgovaraju Vim Venders, Kventin Tarantino, Nelson Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Džoli, Takeši Kitano, kao i Emir Kusturica i Marina Abramović.

Nemački reditelj je 30 godina širom sveta poznatim i priznati ljudima postavljao isto pitalje: "Zašto ste vi kreativni?", da bi konačno, prošle godine, snimljene odgovore brojnih sagovornika pretvorio u jedinstvenu dokumentarnu priču. Program "Vrhunci" predstaviće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane svetskih programskih selektora, ali i priznate publike velikih festivala, dok će nasuprot tome, program "Prvi korak", slaviti debitante i njihove prvence.

Na programu ДОК #1 festivala, naći će se i nekoliko biografskih dokumentaraca, kao i filmovi koji obrađuju bizarne, provokativne i granične teme, koji će pronaći svoje mesto u programu "Na Ivici". To su filmovi koji pobuđuju snažne emocije kod gledalaca, među kojima je i "Dok nas pornić ne rastavi" - emotivna i teška priča o majci koja saznaje da njen sin radi u gej porno industriji.

Za preporuku je i film "Kriza je naša", koji govori o ekonomskoj krizi u Grčkoj, a čija priča je ispričana kroz prizmu života jedne obične grčke porodice.

Na festivalu će biti prikazana i retrospektiva kratkih dokumetarnih filmova čuvenog jugoslovenskog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: