"Siva eminencija": Skorseze nakon dve decenije okupio glumački tim snova

Ako bi se birao najiščekivaniji film u 2019. godini, onda bi novo ostvarenje velikog majstora Martina Skorsezea "Irac" bilo bez premca na vrhu. U novoj mafijaškoj sagi Skorseze, "siva eminencija gangsterskog filma" (kako ga nazivaju ugledni kritičari), okupio je na jednom mestu glumački "drim tim", pišu Novosti.

Kultura

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 21.01.2019.

08:00

Foto: GettyImages

Robert de Niro, Al Paćino, Džo Peši i Harvi Kajtel igraju u filmu o mafijaškom plaćenom ubici koji se priseća svog života i moguće umešanosti u ubistvo ozloglašenog Džimija Hofe.

"Irac" je više od deceniju unazad bila neskrivena želja slavnog oskarovca, još otkako se na tržištu pojavila knjiga Čarlsa Branta "Čuo sam da krečiš kuće", po kojoj je nastao film. Brant je u njoj zapisao svedočenje Frenkija Širana, sindikalnog lidera, a u stvari mafijaškog ubice. Širan, zvani Irac, uoči smrti 2003. godine dao je opširnu ispovest Brantu, nekadašnjem tužiocu i istražitelju, a potom čuvenom autoru krimi-romana, zasnovanih na poznatim, nerešenim slučajevima. U njoj je otkrio "najbolje čuvanu tajnu" - priznao je da je ubio ozloglašenog sindikalca Džimija Hofu. Brojni istoričari, koji su decenijama tragali za rešenjem ovog ubistva, rekli su da je, bez obzira na to što za tu svoju tvrdnju nije ponudio dokaze, Širanovo priznanje “najbliže istini”.

Da bi buran život mafijaškog ubice preneo na platno, Skorseze je angažovao najveće glumačke asove, ali i snimio svoj do sada najskuplji film, sa budžetom od oko 200 miliona dolara. Zbog toga je, kako mnogi tvrde, "sklopio pakt sa đavolom", odnosno, potpisao producentski ugovor sa Netfliksom uprkos svojim ranijim izjavama da “oni upropaštavaju filmsku umetnost”.
De Niro i Paæino 2008. godine / Foto: GettyImages
A dok kritičari spekulišu o tome da li će se Netfliks pomiriti sa Kanskim festivalom, pa će “Irac” imati premijeru "tamo gde joj je i mesto", publika s nestrpljenjem čeka da vidi Roberta de Nira i Ala Paćina u istom kadru, kao Frenka Širana i Džimija Hofu.

Naslov knjige "Čuo sam da krečiš kuće" je prva rečenica koju su telefonom razmenili Širan i Hofa. Bila je to, priča se, tajna šifra kojom je Hofa od Širana tražio potvrdu da se još “bavi ubistvima”. Taj prvi telefonski kontakt označio je početak neobičnog prijateljstva među ovom dvojicom kontroverznih sindikalaca. "Irac" nas vraća unazad u vreme kada je Širanova plaćenička karijera tek počela, a tokom koje je, po sopstvenom priznanju, ubio oko 30 osoba. Da bi na platnu oživeo korpulentnog i visokog ubicu, De Niro je na snimanjima nosio specijalne cipele sa potpeticom, a Skorseze koristio odgovarajuće uglove kamere. Veliki deo budžeta otišao je na De Nirovo kompjutersko podmlađivanje kako bi uverljivo dočarali Širana na početku “karijere”.

Slične "modifikacije" pretrpeo je i Al Paćino kao legendarni Džimi Hofa. Ovo je prvi put da se legendarni "kum" nađe u Skorsezeovom filmu. Istovremeno, "Irac" je ponovo okupio De Nira i Skorsezea posle 22 godine pauze, još od "Kazina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: