Dobrotom protiv surovosti sveta ili biti "Srećan kao Lazaro"

Životom u izolovanom selu Inviolata dominira markiza Alfonsina de Luna, kraljica cigareta. Ona meštane zapuštenog sela drži u ropskom odnosu u komuni koja ne poznaje savremen svet i njegova dostinuća...

Kultura

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Subota, 12.01.2019.

21:00

Dobrotom protiv surovosti sveta ili biti
Printscreen YouTube/01Distribution

Piše: Miloš B. Jovanović

Iz depresivne situacije, koja je vremenski smeštena negde na prelaz osamdesetih u devedsete godine 20. veka, iz puke slučajnosti javlja se prijteljstvo dečaka Lazara i markizinog sina Tankredija. Splet okolnosti učvršćuje njihovo prijateljstvo, koje, posle otkrića markizinog zločina rastura zajednicu Inviolata i razdvaja njene meštane. Snaga prijateljstva, međutim, navodi Lazara da krene u potragu za svojim "polubratom", ali u današnjem vremenu i potpuno dugačijim (A možda i ne?) okolnostima.

Film "Srećan kao Lazaro" (ital. Lazzaro felice) italijanske rediteljke Aliće Rovaher, dobitnik nagrade za najbolji scenario na prošlogodišnjem festivalu u Kanu, prikazan je u okviru programa Savremene tendencije 12. Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Film je prethodno bio prikazan i na prošlogodišnjem Festivalu autorskog filma. Uloga Lazara poverna mladom Adrijanu Tardiolu (21), kome je ovo prvo pojavljivanje na filmu, svojom autentičnoću, a čiji najznačaniji deo predstavlja mladoliko dobroćudno lice njenog tumača, nikoga na projekciji nije ostavila ravnodušnim.

U razgovoru sa publikom, održanom nakon prikazivanja filma, Tardiolo je rekao da je prava slučajnost što se baš on našao u ovom filmu.
Foto: B92
"Rediteljka me je pronašla blizu mesta na kome je sniman film. U početku mi je bilo veoma čudno da radim probe snimanja, ali smo vremenom prevazišli probleme. Neke od osobina lika su i moje osobine", rekao je Tardiolo.

Naivna dobrota kojom Lazaro isijava kroz ceo film potpuni je antipod, kako kriminalnom postupanju markize prema svojim robovima na farmi duvana, tako i surovošću današnjice koja je bivše robove pretvorila u borce za goli opstanak, prinuđene da se bave prevarama i kriminalom kako bi preživeli. Halapljivost savremenog kapitalizma, međutim, obezvlastila je i nihove nekadašanje tlačitelje...
Foto: B92
"Sva je ispalo tako dobro zahvaljujući Aliće. Bili smo pozvani da budemo deo jedne familije. Svi smo radili zajedno", istakao je španski glumac Serđi Lopez, koji u drugom "savremenom" delu filma tumači lik prevaranta Ultima.

Lopez, koji je i u dosadašnjoj karijeri tumačio prognane i likove sa margine, ističe da su mu takve uloge uvek bile važne, jer je moć koju ljudi imaju veoma politička. On je film "Srećan kao Lazaro" nazvao veoma antisistemskim.
Foto: B92
Lopez, koji je domaćoj publici možda najpoznatiji po jednoj od glavnih uloga u filmu "Panov lavirint" proslavljenog meksičkog reditelja Giljerma del Tora, ali i po ulogama u filmovima "Vestern" Manuela Poarija, "Slatke prljave stvari" Stivena Frirsa i "Žena za ukras" Fransoa Ozona, drugi je ovogodišnji dobitnik "Nagrade za buduće filmove".

Uručujući nagradu, reditelj Emir Kusturica je Serđa Lopeza nazvao čovekom koji je napravio toliko uloga da se to graniči sa nenormalnim i nemogućim, i obećao da će poznatom španskom glumcu ponuditi ulogu u svom sledećem filmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: