Reditelju Kosti Gavrasu nagrada EFA za životno delo

Grčki reditelj Kosta Gavras dobio je počasnu nagradu Evropske filmske akademijen (EFA) za životno delo.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 16.12.2018.

21:26

Reditelju Kosti Gavrasu nagrada EFA za životno delo
Foto: Gettyimages

Nagradu mu je na svečanosti u Sevilji u subotu uveče uručio reditelj Vim Venders, prenosi ANA.

Gavras je zahvalio Akademiji na velikoj časti koja mu je ukazana i rekao da je "to primer kakva Evropa treba da bude" - sa ljudima iz različitih zemalja, različitih kultura i filmova "koji prihvataju jedni druge".

"Evropa je trenutno u lošem stanju, ali ovde vidimo da možemo zajedno i tako moramo da nastavimo", rekao je on publici, koja ga je pozdravila ovacijama.

Za film "Nestao "(1982) Gavras je dobio Oskara za najbolji adaptirani scenario. Njegov najhvaljeniji i najpoznatiji film je politički triler "Z" (1969), koji važi za jedan od najboljih filmova šezdesetih godina.

Gavras je uglavnom snimao filmove na francuskom, iako je snimio i šest filmova na engleskom jeziku - "Nestao", "Hana K." (1983), "Izdani" (1988), Muzička kutija (1989), Ludi grad (1997) i "Amin" (2002).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: