Festival novog filma i videa u DKSG

U Domu kulture „Studentski grad" sinoć je počeo Festival novog filma i videa "Alternative film/video 2018" čija je ovogodišnja tema "KOLEKTIVizam". U Velikoj galeriji DKSG otvorena je izložba „Slike iz filma koji nedostaje: obećanja nove forme" švajcarskih kustosa Rafaela Kuoma i Marije Jorio, posvećena istoriji kino-klubova u Tunisu, a u Maloj galeriji DKSG postavljena je izložba „Layers of Self" beogradske umetnice Marte Jelene Glišić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Izložbom u Studiju 28 sineasti Nikola Đurić, Ivko Šešić i Sava Trifković evocirali su sećanje na IF STAF, festival koji je Akademski kino klub pokrenuo krajem šezdesetih godina.

Umetnički duo "Doplgenger" (Boško Prostran i Isidora Ilić) odgovoran je za tematsku koncepciju i odabir filmova za medjunarodni takmičarski program, a Greg de Kjur selektor je regionalnog programa "Jug-jugoistok".

Temi kino-klubova u medjunarodnom kontekstu posvećen je "Alternative Istraživački forum", koji će vodi Greg de Kjur.

Članovi žirija, kustosi pratećih programa i gosti festivala učestvovaće na okruglom stolu na temu "KOLEKTIVizam".

U okviru festivala biće održana i radionica filmske, narativne virtuelne realnosti (VR), nastala u saradnji sa Filmskim festivalom u Trstu.

Članovi žirija su britanski filmski reditelj Skot Barli, Gerald Veber iz austrijske distributerske kuće "Sixpack Films" i Gordana Nikolić, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Skot Barli će predstaviti izbor svojih kratkih filmova, Ruzbeh Rašidi predstaviće svoj celovečernji eksperimentalni film "Fantomska ostrva", Almudena Eskobar Lopezdonosi izbor radova radikalnog meksičkog filmskog kolektiva "Los Ingravidos", a Helen Bez i Klod Čikolela iz Marseja program "Sve što nam treba".

Gerald Veber je napravio izbor austrijskih andergraund filmova iz 1960-ih, Gordana Nikolić izbor radova iz bogate filmske i video prakse Vojvodine, a Tobias Heringdonosi izbor kratkih jugoslovenskih filmova iz bogatog arhiva festivala u Oberhauzenu.

strana 1 od 36 idi na stranu