"Južni vetar" oduševio Čikago - povelje za najbolji film i glumca

Šesti Festival srpskog filma u Čikagu, tokom kojeg je prikazano sedam igranih i dokumentarnih filmova najnovije srpske produkcije, zatvoren je u nedelju u čikaškom bioskopu "AMC".

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 11.12.2018.

10:35

Foto: Screenshot, Youtube

Festival, koji je trajao tri dana, održan je u znaku obeležavanja 100. godina završetka Velikog rata i srpsko američkog prijateljstva, koje su inicirali američki predsednik Vudrou Vilson i Mihajlo Pupin, a tim povodom priređena je i panel izložba "Tamo daleko 1918-2018".

Festivalski hit bio je film "Južni vetar", koji je zbog ogromnog interesovanja publike čak i repriziran.

U znak sećanja na legendarnu jugoslovensku glumicu Milenu Dravić prikazan je film reditelja Miloša Radovića "Mali film o velikoj Mileni".

Pažnju publike privukli su i dokumentarni filmovi "Otvorenih očiju" autora Marka Novakovića i film Miodraga i Dušana Miljkovića "Oko Sokolovo", kao i "Meso" autora Saše Hajdukovića, rađen u srpsko – srpskoj koprodukciji, Republike Srpske i Srbije.

Specijalni gost Festivala bio je reditelj Slobodan Šijan, čiji je film proglašen za najbolji srpski film svih vremena – "Ko to tamo peva", i prikazan je u novom ruhu, digitalno restauriran. Na kraju manifestacije učesnicima su podeljena priznanja "Povelje i specijalne Plakete Festivala", a nagrada publike i priznanje za najbolji film festivala pripalo je filmu "Južni vetar".

Reditelj filma poneo je Povelju za najbolji film, a glavni glumac Miloš Biković – Povelju i Priznanje za najboljeg glumca festivala.

Odsutnima će priznanja biti naknadno uručena.

Direktorka festivala Slavica Petrović izrazila je zadovoljstvo što je još jedna festivalska manifestacija uspešno završena.

"Film 'Južni vetar' morali smo da jednoga dana čak repriziramo, a kako ni to nije bilo dovoljno, jer su karte odmah planule, odlučili smo da film ponovimo već 12. decembra. Inače, već od sutra započinjemo pripremu za prikazivanje našeg najboljeg filma iz ovogodišnje srpske filmske produkcije 'Kralj Petar Prvi'. Sa velikim producentom i našim najvećim filmskim glumcem smo se dogovorili da distribuiramo film u SAD i Kanadi. Za taj film među našim ljudima postoji ogromno interesovanje", kazala je ona.

Rekla je da je dogovoreno da premijera filma "Kralj Petar Prvi" za Ameriku bude u Čikagu i da očekuju da će biti krajem januara ili početkom februara. "Očekujemo ne samo film nego i glavne aktere tog istorijskog filma", kazala je Slavica Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: