Ristovski: "Kralj Petar I" izgleda kao da smo uložili 20 miliona dolara

Dugo očekivani film "Kralj Petar I", u režiji Petra Ristovskog, sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi, premijerno je prikazan sinoć na tri mesta u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto:Tanjug/Rade Prelić
Foto:Tanjug/Rade Prelić

Film je prikazan u Sava centru, Kombank dvorani i bioskopu Cineplexx Ušće.

Oporo, na momente brutalno, ali istovremeno i veoma poetično ostvarenje, prati kralja Petra I u donošenju i sprovođenju teških odluka za Srbiju i njen narod na početku Prvog svetskog rata.

Sa estetikom holivudskog blokbastera, film Petra Ristovskog nijednog momenta ne prelazi u patetični kliše ostvarenja koja se bave ratom, već je autentični ratni spektakl u čijem je središtu priča o hrabrosti, stradanju i mučeničkom povlačenju srpske vojske na početku Velikog rata.

U odličnoj glumačkoj podeli istakli su se mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića i dečak Ivan Vujić koji igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu.

Borbu srpskog naroda u Velikom ratu odlično su dočarali i Svetozar Cvetković, Radovan Vujović, Marko Todorović, Pavle Jerinić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković...

Nekoliko minuta pred početak projekcije u Sava centru, ekipa filma pozirala je medijima, a Lazar Ristovski, obučen u vojnički šinjel, istakao je da je ostvarenje "Kralj Petar I" najzahtevniji srpski film.

"Snimili smo ga za nepuna dva miliona dolara, a izgleda kao da je u njega uloženo 20 miliona. Imali smo veliku pomoć države, vojske, policije, različitih sponzora...Ovo nije film u formi istorijske čitanke, već ostvarenje o slavnim danima pobedničke srpske vojske", kazao je Lazar Ristovski.

Film je sniman šest meseci na brojnim autentičnim lokacijama po čitavoj Srbiji. Na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima i na Krfu. U snimanju je učestvovalo više od 100 glumaca i 7.000 statista.

strana 1 od 36 idi na stranu