"Najznačajniji autor svoje generacije"

Bernardo Bertoluči će u istoriji filma svakako ostati zabeležen kao najveći autor u svojoj generaciji, rekao je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, povodom smrti slavnog italijanskog reditelja.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

14:30

Foto: Getty

Jevtić je naglasio da su Bertolučijevi filmovi uvek provocirali i pomerali granice. "Konformist", "Poslednji tango u Parizu", "Dvadeseti vek" su remek-dela. Bertoluči nastavlja liniju italijanskog i evropskog filma koja razume film kao angažovanu umetnost, ocenio je Jevtić.

Bertoluči je bio posebno uticajan, cenjen i popularan među filmskim profesionalcima kod nas.

"Uglavnom ta njegova pretencioznost u pristupu, izuzetna vizuelna kultura i često epski zamasi u priči čine njegove filmove prepoznatljivim i referentnim za budućnost", kazao je Jevtić.

Slavni italijanski filmski reditelj i scenarista, oskarovac, Bernardo Bertoluči preminuo je u 77. godini, objavila je danas Flavija Skjavi, njegov publicista, javlja holivudski magazin "Varajeti".

Italijanski reditelj dobio je 1987. godine devet Oskara za ostvarenje "Poslednji kineski car", film koji spada u jedan od pet filmova koji su u vlasništvu Republike Kine. Zahvaljujući svom radu, među kojima su filmovi "Konformista" , "Poslednji tango u Parizu", "Dvadeseti vek", "Mali Buda", "Ukradena lepota", "Sanjari", uticao je na generacije reditelja širom sveta.

Jedan je od najvećih italijanskih autora svoje generaciije, uspeo je da se ostvari i u Evropi i u Holivudu, a dobitnik je i počasne nagrade na Kanskom festivalu 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: