Premijera restauriranog filma "Petrijin venac"

U okviru projekta Vip kinoteka, sutra će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazan digitalno restauriran film "Petrijin venac" reditelja Srđana Karanovića u produkciji "Centar filma".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

15:32

Premijera restauriranog filma
Ilustracija / Printscreen YouTube

Dve besplatne projekcija ovog filmskog ostvarenja iz 1980. godine zakazane su za 18 i 20.30 u svečanoj sali u Uzun Mirkovoj 1.

Klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović, kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene, među kojima su Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi.

Priča o teškom životu, ali i o nesalomivom duhu Petrije praćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat Vip kinoteka ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobajl i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: