Film "Srbenka" premijerno prikazan na Slobodnoj Zoni

Sinoć je na festivalu Slobodna Zona u prepunoj sali Doma omladine Beograda održana premijera filma "Srbenka" reditelja Nebojše Slijepčevića, nakon čega je usledio razgovor sa rediteljem.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 11.11.2018.

16:30

Film
Foto: Dule Jelen

Ovo uveliko nagrađivano ostvaranje, proglašeno dokumentarcem godine u Kanu, nagrađeno i Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film, kao i Nagradom publike na Sarajevo film festivalu, ni mnogobrojnu beogradsku publiku nije ostavilo ravnodušnom.

Film prati rad na predstavi reditelja Olivera Frljića o slučaju Aleksandre Zec, devojčice srpske nacionalnosti koja je 1991. godine ubijena u Zagrebu.

Naslovnu ulogu u predstavi, potpunom igrom slučaja, dobija dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla - Nina.

"Da se Nina nije pojavila, to bi bio samo nekakav trejler nekog filma koji bi bio potpuno drugačiji", istakao je Nebojša Slijepčević u razgovoru sa beogradskom publikom.
Foto: Dule Jelen
Srbenka će se na repertoaru festivala Slobodna Zona naći 11. novembra u Domu Kulture Studentski grad od 18h, Art bioskopu Kolarac od 19.30h, Kulturnom centru Novog Sada u 19h i Niškom kulturnom centru od 20h.

Dvanaestog novembra biće prikazana u Kombank dvorani od 15h i Dvorani Kultunog centra Beograda u 21h. Filmski festival Slobodna Zona traje do 12. novembra, a ceremonija svečanog zatvaranja i proglašenje pobednika u međunarodnoj, regionalnoj i selekciji 14+, zakazana je za ponedeljak od 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon čega će biti prikazan film "S ljubavlju Sesil".

Pored "Srbenke" i filma zatvaranja, selektorski tim Slobodne Zone za poslednji dan festivala preporučuje filmove: "Tri identična stranca" - o trojkama koje su po rođenju razdvojene i date na usvajanje u različite porodice, a čija je priča postala globalna senzacija.

"Kapetan" koji je urađen po istinitoj priči o devetnaestogodišnjem nemačkom vojniku koji je u poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata postao monstrum od kojih je bežao.

"Fortuna", priča o četrnaestogodišnjoj devojčici iz Etiopije koja gubi kontakt sa roditeljima od trenutka kada se iskrcala na obalu Italije.

"Utoja 22. juli", snimljen u jednom kadru iz perspektive žrtava krvavog pohoda desničara Andreasa Brejvika koji je na ostrvu Utoja 22. jula 2011. ubio 77 ljudi.
Foto: Dule Jelen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: