Najbolji pevač svih vremena 24 sata pred smrt otkrio da ima sidu

Biografski film "Boemska rapsodija" o Frediju Merkjuriju i nastanku legendarne grupe "Kvin" (Queen) biće premijerno prikazan večeras u bioskopu "Sinepleks" u tržnom centru BIG, a pre projekcije nastupiće hor "Viva Vox". Fanovi Fredija Merkjurija nestrpljivo čekaju da vide kako će glumac Rami Malek da dočara buran život zvanično najboljeg pevača na svetu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2018.

13:25

Najbolji pevač svih vremena 24 sata pred smrt otkrio da ima sidu
Foto: Gettyimages

Kroz presek kultnih pesama, film prati razvoj i uspon benda, uključujući i vreme kada se Fredijev život oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na "Live Aidu". Tada je Merkjuri, uprkos svojoj bolesti, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike.

Uloga Fredija Merkjurija poverena je Ramiju Maleku, zvezdi serije "Mr Robot", Gvilim Li igra glavnog gitaristu Kvina Brajana Meja, Rodžera Tejlora tumači Ben Hardi, a Džon Mazel našao se u ulozi bas gitariste Džona Dikona.

Nedavnoj premijeri filma u Londonu prisustvovalo je 7.500 gostiju, koji su pevali, aplaudirali i pozdravili film ovacijama.

Najbolji pevač na svetu

Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika sprovela je istraživanje na osnovu kojeg je Fredi Merkjuri proglašen za najboljeg pevača svih vremena. Iako nisu testirali urbani mit po kom je Merkjuri imao raspon glasa od pune četiri oktave, otkrili su da je prosečna frekvencija njegovog glasa 117,3 Hz i da su se njegove glasne žice kretale brže nego kod drugih ljudi.

Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput "Bohemian Rhapsody", "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love", "Somebody to love" i mnogim drugim.
Foto: Gettyimages
Bio HIV pozitivan i preminuo od posledica side

Fredi Merkjuri je umro u Londonu 24. novembra 1991. godine kada je imao 45 godina. Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica side.

Merkjuri nikad nije krio od javnosti da ima biseksualne sklonosti, ali nikad nije hteo da iznosi detalje o svom privatnom životu. Ipak, kada su mediji uspeli da saznaju da su pojedini bivši Merkjurijevi partneri preminuli od side, njegov ljubavni život našao se pod lupom.

Godine 1987. pevač je saznao da je HIV pozitivan. Odlučio je da to saznanje sakrije od drugih, a naročito od svojih bližnjih.
Dobro čuvanu tajnu otkrio je tek 1991, i to 24 sata pre nego što je preminuo. Odbijao je da uzima lekove i na taj način je ubrzao svoju smrt.

Budući da je bio jedna od najpoznatijih žrtava side, njegova smrt usmerila je pažnju javnosti na virus i pomogla u uklanjanju stigme sa bolesti koja je harala južnom Afrikom.

Niko ne zna gde je njegova urna sa pepelom

U intervjuu koji je dao 1987. godine Merkjuri je rekao novinaru Dejvidu Vigu da se ne boji da će da postane usamljeni sedamdesetogodišnjak.

"Živeo sam život punim plućima i nije me briga ni da umrem sutra. Zaista sam sve uradio", rekao je on tada.

Kada je preminuo, Fredi nije želeo da iko zna gde se nalazi njegova urna s pepelom, kako njegov grob ne bi bio oskrnavljen, pa je ovu tajnu poverio ženi za koju je govorio da je ljubav njegovog života.

Testamentom je obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila s njim.

Meri je uspela da opravda Fredijevo poverenje pa je ovu tajnu sačuvala čak i od Fredijevih roditelja i njegovog kasnijeg emotivnog partnera Džimija Hatona.

Fredi joj je ostavio svoje bogatstvo - imanje vredno 20 miliona funti u Zapadnom Londonu i devet miliona funti u novcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: