Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3 novembra na Mećavniku

Treći Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice održaće se 2. i 3. novembra na Mećavniku, uz podršku kompanije NIS, u organizaciji Rasta Internacionala.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

15:42

Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3 novembra na Mećavniku
Foto: Promo

U želji za preispitivanjem granica između pozorišta i filma i postavljanjem pitanja da li one uopšte postoje, odlučeno je da slogan trećeg po redu Jesenjeg pozorišnog festivala bude “Pozorišni Kustendorf”.

Ali ne samo zbog toga. Ove godine festival u studentskom takmičarskom programu, a po uzoru na svog starijeg brata Kustendorf, postaje internacionalan, što će i nastaviti da bude u godinama koje dolaze.

Takođe, Mećavnik će ugostiti i ansambl NP Sombor sa predstavom “Kad bi Sombor bio Holivud” rađenom u stilu nemog filma kao i predstavu BDP-a “Crna kutija” inspirisanu velikim italijanskim filmskim hitom “Savršeni stranci”.

Emir Kusturica, osnivač festivala, održaće radionicu na temu filma i pozorišta, budući da se više nego uspešno bavio i jednim i drugim medijem.

U takmičarskom programu ove godine biće 4 predstave, tri sa akademija iz Srbije i jednom iz Rusije koje se bore za nagradu “Zlatni list”. Državna pozorišna akademija iz Jaroslava, Rusije takmičiće se sa predstavom „Slon“, Aleksandra Kopkova, Akademija umetnosti Beograd sa predstavom „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, Dejana Dukovskog, Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće „Pošto gvožđe“, Bertolda Brehta dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom „Dok čekamo Godoa“, po kultnoj drami Semjuela Beketa.

Selekcija festivala poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspešnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji i šire.

Kompanija NIS je treću godinu zaredom generalni sponzor Jesenjeg pozorišnog festivala. Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom „Budućnost na delu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: