Preminula Milena Dravić, sahrana u Aleji zaslužnih građana

Glumica Milena Dravić preminula je noćas posle teške bolesti u 79. godini u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Tanja Valič
Foto: Tanjug / Tanja Valič

Pročitajte još:

Otišla je najznačajnija glumica epohe: "Njen šarm, srce...neponovljivi..."

Milena Dravić: Nisam glumila za nagrade

Tako je govorila Milena Dravić: Neznanje i površnost vladaju u svim sferama

Region se oprašta od Dive: Odlazak jedne od najvećih jugoslovenskih glumica

Pet hiljada ljudi je ustalo i aplaudiralo kad se pojavila Milena Dravić

U maju je otvoren legat Milene Dravić i Dragana Nikolića.

Kako je Milena Dravić donosila kiflice studentima na protestima 1997.

U Uruženju dramskih umetnika Srbije potvrdili su za portal B92 vest o smrti velike srpske glumice, a iz Skupštine Beograda je saopšteno da će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

Milena Dravić je pre dve i po godine ostala bez supruga, legendarnog glumca, Dragana Nikolića , a u to vreme je i obolela.

Bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donela saradnja sa Ljubišom Samardžicem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je povodom smrti glumice Milene Dravić telegram saučešća:

"Potresen tužnom vešću u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko i iskreno saučešće zbog smrti Milene Dravić njenoj porodici, prijateljima, kolegama i Udruženju dramskih umetnika Srbije. Milena Dravić je drugo ime za jednu veliku epohu domaćeg filma. Glumica jedinstvenog lirskog senzibiliteta u ranim ulogama, ali i zrelih karakternih dramskih i komičnih ostvarenja, osim na filmu, i na televiziji i u pozorištu. Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom. Bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna. Siguran sam da se vest o njenom odlasku u svim našim domovima, kod generacija njenih iskrenih privrženika, doživljava kao gubitak nekog bliskog".

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Foto: Tanjug/ Tanja Valič
Foto: Tanjug/ Tanja Valič

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžica.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokic“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujic”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu