Polanski snima film o pogrešno optuženom čoveku: "Vidim sličnost sa sobom"

Prvi film Romana Polanskog u eri pokreta #MeeToo govori o čoveku koji se bori da povrati svoju reputaciju. Glavnu ulogu u filmu "Optužujem" (J'accuse) tumačiće francuski glumac Žan Dižarden, dobitnik Oskara za film "The Artist".

Kultura

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.09.2018.

16:09

Polanski snima film o pogrešno optuženom čoveku:
Foto: Gettyimages

Film prati životnu priču kapetana Alfreda Drajfusa, francuskog vojnika jevrejskog porekla koji optuženog da je nemački špijun. Njegovo suđenje bilo je jedan od glavnih događaja u Parizu 1890-tih godina.

Dižardenov lik pukovnik Pikar će kroz filmsku priču uspeti da dokaže da je vojnik u stvari nevino optužen.

Snimanje ovog trilera sa špijunskim elementima najavljivano je godinama, prvobitno pod naslovom "D", i više puta je odlagano. Film će se snimati od 26. novembra do 7. marta u Parizu i okolini.

Francuski pisac Emil Zola je, povodom Afere Drajfus, pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror" objavio otvoreno pismo predsedniku Francuske u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, 1894. osuđenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj.

Drajfus je na obnovljenom suđenju oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

Potpukovnik Mari-Žorž Pikar, šef obaveštajne službe i ključna ličnost za rešenje slučaja, dao je dokaze kojim se dokazuje nevinost Drajfusa.

Polanski (85) je 2013. godine izjavio da ga je za ovu priču zainteresovalo to koliko mediji i vojska nisu želeli da priznaju svoju grešku u tom slučaju, u kome vidi sličnost sa sopstvenom pričom.

Čuvenog reditelja "Rozmarine bebe", "Tese" i "Pijaniste" i dalje goni američko pravosuđe za silovanje tinejdžerke 1977. godine, pa je njegovo interesovanje za ovu priču je očigledno lično, jer je zbog toga na karijeru Oskarom nagrađenog reditelja pala senka.

Polanski je zbog toga za mnoge i dalje osoba non-grata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: