Počeo 75. filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend".

Izvor: Tanjug
Podeli
GettyImages
GettyImages

"Prvi čovek" će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti za "Zlatnog lava" a koji filmovi će biti nagrađeni odlučiće žiri kojem predsedava reditelj Giljermo del Toro, koji je istovremeno prošlogodišnji venecijanski pobednik.

Na popularnoj "Mostri", 75. po redu, biće, između ostalog, prikazani i filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih.

U filmu First man, Čazel je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, želeći da prikaže putovanje Nila Armstronga, koji je 1969. godine prvi kročio na Mesec kao član misije Apolo 11, prenosi Rojters.

Za razliku od filma Gravitacija, nagrađenog Oskarom, a kojim je Čazel otvorio Mostru 2013. i koji je gledaoce "zaveo" gracioznom lepotom lebdenja iznad Zemlje, u filmu Prvi čovek radnja je uglavnom smeštena u maloj kapsuli iz koje Armstrong posmatra Mesec dok mu se približava, navodi agencija.

Dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" koji govori o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, biće prikazan u Veneciji van konkurencije.

Kratki igrani film "Strano telo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu "Horizonti", a u program "Nedelja kritike" uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent je Stefan Ivančić.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.

Film/TV

Film u kojem glumi naš glumac Milan Marić trka se za "evropskog Oskara"

Ruski film "Dovlatov", na kojem je radila i ekipa iz Srbije, ušao je u trku za najbolji evropski dugometražni igrani film. Film je pokupio brojne nagrade na festivalima u Evropi, a veliki uspeh doživeo je i na američkom tržištu, pošto ga je kupio Netfliks. Kakve su šanse da osvoji nagradu Evropske filmske akademije govori producent filma Miroslav Mogorović.

Film/TV petak 31.08. 15:50 Komentara: 5

Pančevo film festival od 5. do 9. septembra

Pančevo film festival (PAFF) biće otvoren u sredu, 5. septembra u Dvorani Kulturnog centra u tom gradu, projekcijom dokumentarnog filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", najavljeno je danas.

Film/TV četvrtak 30.08. 14:55 Komentara: 0
strana 1 od 29 idi na stranu