"Prilazili su nam ljudi i govorili da je i njima deda bio u Velikom ratu"

Snimanje filma "Kralj Petar Prvi", koji će biti u bioskopima od 11. novembra, završeno je, a prodaja ulaznica počeće sutra, najavio je danas glumac Lazar Ristovski, koji igra glavnu ulogu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ristovski je rekao novinarima da već sedam godina planira snimanje tog filma u saradnji sa piscem Milovanom Vitezovićem. Scenario za film je nastao po romanu Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", a jedan od scenarista je Lazarev sin, Petar Ristovski.

Film je sniman 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnju i Ljuboviji, a snimljena je i serija od deset epizoda koju će sledeće godine emitovati Radio-televizija Srbije, koja je koproducent.

"Gde god smo snimali uvek je dolazio neko da kaže da je njegov deda, pradeda ostao u Prvom svetskom ratu, na Kajmakčalanu, preko Albanije, u Solunu... Taj deo istorije je toliko bio zapostavljen i zaslužuje u svakom smislu ovo što mi sad radimo", kazao je Ristovski.

Lazar Ristovski, koji je i producent filma, rekao je da je to produkciono najveći srpski film, a o umetničkom smislu će suditi publika i kritičari. Glumica Danica Ristovski tumači glavni ženski lik Makrenu Spasojević, koja plete čarape za svog sina Marinka i predaje ih kralju Petru.

Kralj Petar nije uspeo da uruči čarape, jer je Marinko Spasojević poginuo prelazeći Albaniju, ali je zato u njihovom selu Slovcu kod Lajkovca podigao spomenik na kojem je uklesano: "Ovaj spomenik podiže kralj Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim mirom smiri u gudurama Arbanije".

Prikazivanje filma Kralj Petar Prvi zakazano je za 11. novembar, na dan kada je 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Film će imati dve premijere 11. novembra, jednu u Sava centru u 19 sati, a drugu u 20.30 u Kombank dvorani.

Film/TV

Film u kojem glumi naš glumac Milan Marić trka se za "evropskog Oskara"

Ruski film "Dovlatov", na kojem je radila i ekipa iz Srbije, ušao je u trku za najbolji evropski dugometražni igrani film. Film je pokupio brojne nagrade na festivalima u Evropi, a veliki uspeh doživeo je i na američkom tržištu, pošto ga je kupio Netfliks. Kakve su šanse da osvoji nagradu Evropske filmske akademije govori producent filma Miroslav Mogorović.

Film/TV petak 31.08. 15:50 Komentara: 5

Pančevo film festival od 5. do 9. septembra

Pančevo film festival (PAFF) biće otvoren u sredu, 5. septembra u Dvorani Kulturnog centra u tom gradu, projekcijom dokumentarnog filma nagrađivanog srpskog reditelja Mladena Kovačevića "Četiri godine u 10 minuta", najavljeno je danas.

Film/TV četvrtak 30.08. 14:55 Komentara: 0

Počeo 75. filmski festival u Veneciji

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je večeras projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend".

Film/TV sreda 29.08. 21:38 Komentara: 2
strana 1 od 29 idi na stranu