"Noć osvete": Remek-delo iz 1916. u Muzeju kinoteke

Danski film iz 1916. godine "Noć osvete", koji će biti prikazan na Festivalu nitratnog filma 13. juna u Muzeju kinoteke zadivio je između ostalog publiku tehničkim dostignućima izuzetnim za vreme u kojem je nastao.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Kinoteka.org.rs
Foto: Kinoteka.org.rs

Autor ove melodrame s motivima bega, osvete i odmazde Benjamin Kristensen briljira kao reditelj, scenarista i glavni glumac, a ovaj lucidni perfekcionista, majstor straha i autor arhetipskih "Veštica" (1922), već u svojim ranim filmovima nagovestio je obilje inventivnih i do tada neviđenih rešenja.

Kao i u filmu "Tajanstveni X" iz 1913. godine koji je prikazan na Nitratnom festivalu 2008, on je u "Noći osvete" stvorio uzavrelu atmosferu punu tenzije i teskobe.

Daleko ispred svog vremena bili su njegova upotreba kamere, svetlosni efekti i vizuelna rešenja, koja i danas izazivaju divljenje.

Koliko je vodio računa o detaljima govori čuvena scena u kojoj kamera suptilnim kretanjem prikazuje kako dečak, zarobljen u ostavi, pomoću štapa pomaže očuhu da se dokopa telefona, a glumac koji tumači očuha nije samo snimljen kamerom već se u stvarnosti putem "subjektivnog kadra" vidi kroz nju.

Savremena kritika ocenjuje da Kristensen "uspeva da gledaoce drži prikovanim za platno nudeći rasplet ništa manje napet i uzbudljiv od onih koje možete naći u današnjim holivudskim akcionim blokbasterima".

Glavni junak Henri, osuđen za ubistvo koje nije počinio, beži iz zatvora, otima svog sina iz sirotišta i u potrazi za skrovištem provaljuje u jednu kuću, u kojoj devojka Eva, pošto je čula njegovu tužnu priču, odluči da im pomogne.

Ipak, potera stiže i Henri ponovo završava u zatvoru.

Film/TV

strana 1 od 1533 idi na stranu