Novi trend u Holivudu: "Muški" filmovi dobijaju "ženske" verzije

Žene menjaju muškarce u brojnim holivudskim rimejkovima što je fenomen promene mentaliteta, ocenili su filmski stručnjaci.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Film "Ocean's 8" sa Sandrom Bulok, Kejt Blančet i En Hatavej predstavlja žensku verziju čuvene sage filmova o gangsterima a ostvarenje je izašlo u bioskope sa velikom pompom.

Snimanje ženskih verzija ili filmova u kojima žene igraju ulogu prvobitno namenjenu muškarcu nije novina u Holivudu. Rozalind Rasel u filmu "Njegova devojka Petko" (His girl Friday) iz 1940. godine igra ulogu koju je prvobitno igrao muškarac u filmu "The Front Page" iz 1930.

Taj trend je sad podstaknut pokretom "MeToo" pokrenutim posle izbijanja seksualnog skandala u filmskoj industriji i predstavlja pokušaj filmskih studija da "poprave štetu" posle optužbe o seksizmu.

Ti rimejkovi koji se snimaju poslednjih nekoliko godina ipak izazivaju odredjene kritike.

Ženska verzija "Ghostbusters" iz 2016. godine sa Melisom Makarti i Kristen Vig izazvala je kritike u poredjenju sa kultnim filmom Bila Marija iz 1984. godine. Neki smatraju da film nije interesantan ili namenjen onima koji mrze žene. Pojedini mediji su preneli da je produkcijska kuća imala gubitak od 55 miliona dolara posle izlaska filma.

Stručnjaci smatraju smelim poduhvat snimanja ženskih verzija filmova posebno zbog činjenice da industrija filma iako voli da reciklira stare ideje ipak ne voli mnogo finansijski da rizikuje.

Neki ipak smatraju da je promena trenda sa više ženskih uloga zaista progresivna ideja i svedoči o promeni mentaliteta, ali je opšti zaključak da to ne predstavlja pravu borbu protiv nejednakosti plata niti pravu borbu protiv seksualnog zlostavljanja.

Film/TV

47. Sofest od 3. do 7. jula u Sopotu

Otvaranjem izložbe plakata "1968-2018, sve naše varljive godine" i koncertom Umetničkog anasambla Stanislav Binički pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića uz solistu - glumca Igora Pervića, 3. jula u Centru za kulturu u Sopotu započeće 47. Filmski festival Sofest, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

Film/TV sreda 27.06. 16:00 Komentara: 0

"Kan je selo, baš kao i Ravno Selo"

Kan je selo baš kao i Ravno Selo, ali je postao centar filmske industrije zato što se festival tamo održava već decenijama, rekao je Tanjugu glumac Miloš Biković, pred otvaranje filmskog festivala večeras u Ravnom Selu.

Film/TV subota 23.06. 20:20 Komentara: 14
strana 1 od 34 idi na stranu