"Srbija izazovna destinacija za strane filmadžije"

U okviru ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala predstavljeno je specijalno izdanje časopisa "Location" sa člankom novinarke Marlen Edmund posvećenim Srbiji kao izazovnoj destinaciji za snimanje filmova, TV serija i projekata vezanih za virtuelnu stvarnost.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2018.

13:03

Foto: Thinkstock

Edmund je napisala da dve godine nakon pokretanja programa od strane srpske vlade za podsticaj snimanja filmova, Srbija se, podigavši stopu poreskih olakšica sa 20 na 25 posto, svrstala u red najkonkurentnijih i najizazovnijih zemalja u Evropi za strane filmadžije.

U članku stoji i da je premijerka Ana Brnabić 2016. godine zadužila svoj kabinet da se posebna pažnja posveti razvoju filmske infrastrukture i ekonomije i da je ove godine Ministarstvo privrede povećalo godišnji budžet za film na 6,7 miliona evra, što je dovelo do povećanja filmske produkcije za 54 posto i zapošljavanja 2.000 novih ljudi u prvih 16 meseci od početka implementacije tog programa.

U nastavku teksta je izjava Ane Ilić, savetnice premijerke Srbije za digitalizaciju i kretivne industrije, koja je naglasila da je cilj povećanja poreskih olakšica stvaranje okruženja koje stimuliše sve vrste produkcija i upošljavanje što više domaćih radnika.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić je za "Location" istakao da su poreske olakšice od 20 odsto učinile Srbiju atraktivnom destinacijom za snimanje filmova, ali da bi zemlja postala konkurentnija i privlačnija za strane investitore prešlo se na 25 odsto.

Znak da je Srbija povećala svoje ambicije je i podizanje minimuma za snimanje po TV epizodi na 10.0000 evra, čime se, prema njegovim rečima, akcenat stavlja na visokobudžetne serije koje zahtevaju razvijenu infrastrukturu.

Inače, Filmski centar Srbije funkcioniše kao spona izmedju vlade i privatnog sektora preko kojeg idu sve procedure i zahtevi filmadžija za popust. Podneti zahtevi razmatraju se tokom sedam dana od dana podnošenja, a 45 dana od završetka procesa isplaćuju se sredstva, stoji dalje u članku posvećenom Srbiji.

Budući da je, geostrateški gledano, u samom srcu Balkana, Srbija je po mišljenju autorke članka, kao lokacija zanimljiva za snimanje, upravo zato što su kroz nju u istoriji prošla razna carstva - Rimsko, Vizantijsko, Otomansko, kao i Austrougarska monarhija, tako da raznolikost arhitekture i stilova od secesije i bauhausa do postmoderne predstavlja njenu dodatnu prednost.

Na srpskoj sceni pojavile se ozbiljne produkcijske kuće i firme koje pružaju usluge tokom snimanja, primećuje Edmund, među kojima se izdvajaju "Work in Progress" Andjelije Vlaisavljević koja je do sada producirala 35 filmskih i televizijskih projekata, a ove godine i triler "Ana" Lika Besona i dramu o Rudolfu Nurejevu, film "Bela vrana" u režiji Rejfa Fajnsa.

Producent Alek Conić i njegova kuća "Clockwork Film" su 2017.godine radili na blokbasteru iz južne Indije "Vivegam", a ove godine na filmu "Soorma" u produkciji "Sony Pictures".

Producentska kuća "Red Production", koju vodi Miloš Đukelić, saradjivala je ove godine na SF trileru "Incoming" u produkciji kuće "Benattar/Thomas" i za potrebe tog filma izgradila je kompletnu repliku svemirskog broda u okruženju Beograda.

Sve ovo ne bi bilo moguće da u Srbiji nije izgrađen moderni studijski kompleks za potrebe snimanja - ''PFI'' studio koji je 28 kilometara udaljen od Beograda, sa osam zvučnih stejdževa od 600 do 1.800 metara kvadratnih, svaki sa aneksima za potrebe produkcije sa garderobama, šminkernicama i magacinima.

U planu je izgradnja i velikog "Panonia Studija" koji će biti na 30 minuta od Beograda na 15.000 metara kvadratnih sa najmodernijom postprodukcijskom opremom.

U toku je i renoviranje "Avala studija" na samo šest kilometara od Beograda, čiji vlasnik trenutno pomenuti studio oprema najmodernijom svetskom opremom, stoji na kraju članka časopisa "Location".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: