Sutra počinje "Španski metar"

Festival filmova španskog govornog područja, 11. "Španski metar", počeće sutra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke ciklusom "Počasna nagrada Goja".

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom tri večeri publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost.

Na programu će biti "Đavolja kičma" Giljerma del Tora, "Cvet moje tajne" i "Sve o mojoj majci" Pedra Almodovara, "Divlja deca" Karlosa Molinera, "Hladno sunce zimi" Pabla Mala i "Pukovniku nema ko da piše" Artura Ripstajna.

Program festivala, koji će obuhvatiti 21 film iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele, nastaviće se u Dom omladine Beograda, gde će 23. i 24. maja biti predstavljen ciklus "Ženski ugao".

Taj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije.

Na repertoaru će biti "Mlada" Paule Ortis, "Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan" Letisije Dolere, "Marija Moliner. Širenje reči" Viki Kalavije i "Migel i Vilijam" Ines Paris, kao i selekcija kratkometražnih ostvarenja "Riot Girls: Španjolke na kratkom metru".

Ciklus premijernih projekcija pod nazivom "Savremeni film" 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće film "Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" Ines Paris, koja će biti i gošća festivala.

Paris će nakon projekcije razgovarati sa publikom o svojim ostvarenjima, španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni.

"Savremeni film" će obuhvatiti još devet premijera - "Showroom" Fernanda Molnara, "Prevrtljivi sjaj" Agusta Viljaronge, "Obespravljeni" Robara Kalsadilja, "Nevidljiva ruka" Davida Masijana, "Stari prijatelji" Fernanda Viljarana, "10.000 km" Karlosa Markesa- Marseta, "Iluzijed.o.o" Roberta Girolta, "Spajanja" Ignasia Vilara.

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl "Ludi od ljubavi" Franka Peresa-Garlanda.

Ulaznice koštaju 200 dinara za projekcije u Muzeju Kinoteke i Domu omladine i 300 dinara za Dvoranu KCB-a.

Film/TV

"Vreme filmskih diva je prošlo"

Nisam očekivao da ću dobiti Oskara jer u šali često kažemo da je za svakog Italijana lakše da postane papa nego da dobije prestižnu nagradu Američke akademije za film, kazao je Tanjugu, italijanski šminker Alesandro Bertoluči, gost Festivala italijanskog filma koji se od 23. do 27. maja održava u Beogradu.

Film/TV subota 26.05. 18:20 Komentara: 0
strana 1 od 1528 idi na stranu