Film "Teret" Ognjena Glavonića u programu festivala u Kanu

Dugometražni igrani film "Teret" Ognjena Glavonića biće prikazan na 71. filmskom festivalu u Kanu, u okviru selekcije "Petnaest dana autora", najavili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.04.2018.

12:16

Film
Thinkstock / Ilustracija

Kanski festival se ove godine održava od 8. do 19. maja, a "Teret" je jedini film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem festivalu.

"Teret" prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Glavnu ulogu tumači poznati glumac Leon Lučev, a u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Miličić, Novak Bilbija i Ivan Lučev.

Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić, direktorka fotografije Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, scenografiju potpisuje Zorana Petrov, kostim Maja Mirković, dizajn zvuka Jakov Munižaba dok je miks zvuka uradio Žil Benardo.

Producenti "Tereta" su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran).

Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, francuskog državnog fonda CNC, evropskog fonda za koprodukcije Eurimages, Hrvatskog Audiovizualnog Centra, fonda Visions Sud Est, Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu i Doha Film Instituta.

"Teret" je prvi dugometražni igrani film Ognjena Glavonića, autora nagrađivanih dokumentaraca "Živan pravi pank festival" (2014) i "Dubina dva" (2016).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: