"Naš novi predsednik" stiže na Beldoks

U trenutku kada aktuelni događaji u Siriji zaoštravaju odnose Rusije i Amerike, na programu 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks" koji se održava od 7. do 14. maja, biće prikazan i film Maksima Pozdorovkina "Naš novi predsednik", koji iz ugla ruskih medija prati dolazak američkog predsednika Donalda Trampa na vlast.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/OneWorldRO
Printscreen YouTube/OneWorldRO

Čitava novija istorija odnosa Rusije i Amerike u filmu je data kroz prizmu navodne drevne kletve sibirske princeze mumije, a organizatori "Beldoksa" ističu da je "Naš novi predsednik" više od satire o medijima u vremenu kampanje.

Pozdorovkin prati čitav splet propagandnih delovanja Vladimira Putina kroz serijal gotovo neverovatnih situacija, u koje su uključeni kako obični građani, tako i novinari, politički komentatori, psiholozi, muzičke zvezde i javne ličnosti, pa i vračare, vidovnjaci, astrolozi.

Svi oni glorifikuju dolazak novog predsednika na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Sve tako frenetične slike koje reditelj prikazuje u filmu, zapravo su odlika jedne moćne mašinerije, koja služi da običan narod poveruje u boljitak, kada su odnosi dve velike države u pitanju.

To se, potom, donekle menja sa inauguracijom Donalda Trampa, a posebno sa američkim napadom na postrojenja u Siriji.

Sa tako hronološki složenim scenama iz medijskog života jedne imperije, sagledava se kako i u kojoj meri su vesti kontrolisane i kako izgleda mašinerija u rukama jednog moćnog režima.

Film je premijerno prikazan na Sandens film festivalu, gde je dobio izuzetne kritike, a na "Beldoksu" biće u programu "Specijalne projekcije".

"Beldoks" će predstaviti 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima.

Film/TV

"Maratonci su u Jugoslaviji bili samo komedija"

Moj film je u Jugoslaviji prihvaćen kao apsolutna komedija i tek kad je prikazan na svetskim festivalima, tamošnji kritičari su prepoznavali u njemu ozbiljnu političku kritiku društva, kazao je Tanjugu Slobodan Šijan, reditelj filma "Maratonci trče počasni krug", čija je digitalizovana verzija prikazana sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film/TV subota 21.04. 09:20 Komentara: 57
strana 1 od 1517 idi na stranu