"Naš novi predsednik" stiže na Beldoks

U trenutku kada aktuelni događaji u Siriji zaoštravaju odnose Rusije i Amerike, na programu 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks" koji se održava od 7. do 14. maja, biće prikazan i film Maksima Pozdorovkina "Naš novi predsednik", koji iz ugla ruskih medija prati dolazak američkog predsednika Donalda Trampa na vlast.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

15:38

Printscreen YouTube/OneWorldRO

Čitava novija istorija odnosa Rusije i Amerike u filmu je data kroz prizmu navodne drevne kletve sibirske princeze mumije, a organizatori "Beldoksa" ističu da je "Naš novi predsednik" više od satire o medijima u vremenu kampanje.

Pozdorovkin prati čitav splet propagandnih delovanja Vladimira Putina kroz serijal gotovo neverovatnih situacija, u koje su uključeni kako obični građani, tako i novinari, politički komentatori, psiholozi, muzičke zvezde i javne ličnosti, pa i vračare, vidovnjaci, astrolozi.

Svi oni glorifikuju dolazak novog predsednika na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Sve tako frenetične slike koje reditelj prikazuje u filmu, zapravo su odlika jedne moćne mašinerije, koja služi da običan narod poveruje u boljitak, kada su odnosi dve velike države u pitanju.

To se, potom, donekle menja sa inauguracijom Donalda Trampa, a posebno sa američkim napadom na postrojenja u Siriji. Sa tako hronološki složenim scenama iz medijskog života jedne imperije, sagledava se kako i u kojoj meri su vesti kontrolisane i kako izgleda mašinerija u rukama jednog moćnog režima.

Film je premijerno prikazan na Sandens film festivalu, gde je dobio izuzetne kritike, a na "Beldoksu" biće u programu "Specijalne projekcije".

"Beldoks" će predstaviti 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: