Netfliks ove godine neće doći na Filmski festival u Kanu

Glavni Netfliksov direktor za sadržaj Ted Sarandos izjavio je za Varajeti da Netfliks sa svojim filmovima ove godine neće doći na Filmski festival u Kanu.

Kultura

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 16.04.2018.

08:30

Netfliks ove godine neće doći na Filmski festival u Kanu
Foto: Gettyimages

Sarandos je rekao da je festival poslao jasnu poruku kada je uveo pravilo da filmovi koji nisu prikazivani u bioskopima u Francuskoj ne mogu da se takmiče za nagrade, piše Jutarnji list.

"Netfliks bi mogao neke od svojih filmova da prikaže van glavnog programa, ali to za nas nema smisla", rekao je Sarandos.

"Želimo da naši filmovi budu ravnopravni s filmovima svih drugih režisera. Postoji rizik da će naše filmove i reditelje šikanirati ako se pojavimo ovako. Oni su odredili uslove. Mislim da ne bi bilo dobro da se pojavimo", dodao je.

Podsećamo, Netfliks je prošle godine u okviru glavnog takmičarskog programa festivala u Kanu prikazao dva filma - "Okju" Bong Džun-hoa i "Meyerowitzove priče" Noja Baumbaha.

Međutim, vlasnici francuskih bioskopa i sindikati protestovali su protiv te odluke.

Šef filmskog festivala u Kanu Tijeri Fremo doneo je krajem maja ove godine odluku da filmovi koji ne poštuju francuski zakon o filmskoj distribuciji ne mogu da konkurišu za nagradu u Kanu.

Prema zakonu, film nakon prikazivanja u bioskopu u narednih 36 meseci ne sme da se pojavljuje na tzv. kućnim platformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: