Beldoks: 98 filmova i više od 100 gostiju

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks", 11. po redu, predstaviće od 7. do 14. maja 98 filmova u 14 programa i 10 bioskopskih sala, u prisustvu više od 100 gostiju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

14:45

Beldoks: 98 filmova i više od 100 gostiju

Direktor festivala Mladen Vušurović rekao je da mu je prethodnih 10 godina cilj bio da "Beldoks" uđe na listu B festivala, a u narednih 10 godina nastojaće da se festival neprestano razvija, svake godine donese nešto novo i nađe se među festivalima dokumentarnog filma A kategorije.

Festival će otvoriti dva domaća filma "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića i "Slatko od Ništa" Borisa Mitića, a zatvoriće "Okupirani bioskop" Senke Domanović".

Selektori Marko Grba Sing i Igor Stanojević predstavili su danas u Domu omladine stilski i tematski raznovrstan program, pri čemu su nastojali, pogotovo u međunarodnom takmičarskom programu, da naprave balans između dokazanih autora poput Agnesa Varde, Ejbela Ferare i Kloda Lancmana i debitanata.

U domaćem takmičarskom programu biće prikazano devet ostvarenja, od toga pet svetskih premijera i jedna domaća - "4 years in 10 minutes" Mladena Kovačevića čija se svetska premijera očekuje sledeće sedmice u Nionu.

Tu su i filmovi "Putovanje kroz crnu rupu" Aleksandra Nikolića, "Doći će žuti ljudi s istoka i piće vodu iz Morave" Tanje Brzaković, "Dnevnik ozbiljnog prestupnika" Danila Cekovića, "Kad svinje lete" Biljane Tutorov i "Čarobnjak iz Mutnja" Branka Lazića.

Međunarodni takmičarski program obuhvatiće 12 naslova, a Stanojević je primetio da nekolicinu filmova prožima tema odrastanja i pomenuo dokumentarce "Of Fathers and Sons" Talala Derkija o odrastanju u ISIS-u, "Boli Bana" Simona Gilara o odrastanju u plemenskom društvu i "Brimstone and Glory" Viktora Jakovleskog o odrastanju u malom mestu gde se svi bave pravljenjem vatrometa.

Stanojević je najavio i muzičko-plesne i biografske dokumentarce izdvojivši filmove "Valdhajmov valcer" gošće festivala Rut Bekerman, "Westwood: Punk, Icon, Activist" Lorne Taker o Vivijen Vestvud i "Matangi/MAYA/M.I.A" Stiva Levridža o popularnoj pevačici Miji.

Biće organizovane i dve retrospektive - austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i slovenačkog autora Vlada Skafara i obojica će biti gosti "Beldoksa", a Grba Sing je objasnio da su odlučili da svake godine jedna retrospektiva bude posvećena rediteljima iz zemalja bivše Jugoslavije.

Ove godine uvodi se nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom "Meteori", a filmovi će se prikazivati u Muzeju savremene umetnosti i Jugoslovenskoj kinoteci.

Gost ovog programa biće portugalski reditelj Žao Pedro Rodriges, poznat beogradskoj publici po filmu "Ornitolog" prikazanom 2016. na Festivalu autorskog filma.

Program "Beldocs Human Rights" pridružiće se obeležavanju 70 godina od potpisivanja Dekleracije o ljudskim pravima pa su, prema rečima urednice Marije Vukić, selektovani filmovi koji tretiraju genocid, trgovinu ljudima i smrtnu kaznu, što će biti teme i tri panela 9, 10. i 11. maja.

Najavljena su još tri segmenta ovogodišnjeg "Beldoksa" - "Front Page" sa filmovima koji tretiraju aktuelne političke i sociološke teme, "Planet Earth" sa ostvarenjima koji se bave prirodom i antropologijom i "Fireworks" sa dokumentarcima o ushićujućim i neverovatnim ljudima i događajima, dok će u fokusu festivala biti kinematografije Litvanije, Letonije i Estonije.

Industri program "Beldocs in Progress" biće platforma za predstavljanje domaćih dokumentaraca u razvoju filmskim profesionalcima iz Srbije i inostranstva, uz novčanu podršku najboljima - 2.000 evra od Filmskog centra Srbije i 4.000 evra od producentske kuće "Living Pictures".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: