Nakon 35 godina u Saudijskoj Arabiji otvara se prvi bioskop. Prvi film?

Ministarstvo kulture i informisanja Saudijske Arabije izdalo je dozvolu američkoj kompaniji "Amerikan multi-sinema" (AMC) za otvaranje bioskopske dvorane u toj zemlji. To znači da će bioskopi ponovo proraditi nakon 35 godina.

Kultura

Izvor: Radiosarajevo.ba

Petak, 06.04.2018.

16:15

Nakon 35 godina u Saudijskoj Arabiji otvara se prvi bioskop. Prvi film?
Foto: YouTube Screenshot

Vest je potvrdila saudijska novinska agencija SPA, koja navodi da će prvi bioskop u Saudijskoj Arabiji biti otvoren 18. aprila ove godine.

Saudijske vlasti su zabranile rad bioskopima osamdesetih godina prošlog veka iz konzervativnih razloga.

Prema dogovoru, AMC će u narednih pet godina u 15 saudijskih gradova otvoriti oko 30 bioskopa, a plan je da se do 2030. godine ovaj projekat proširi na 25 gradova.

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Selman izjavio je u oktobru 2017. da se njegova zemlja vraća ”umerenom islamu”.

Prema pisanju Independenta, prvi film koji će biti prikazan u novootvorenom bioskopu biće "Crni panter" režisera Rajana Kuglera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: