Kultni filmovi koji u početku nisu bili prihvaćeni

Iako je danas sasvim logično reći da su “Blejd Raner” ili “Fajt klab” odlični filmovi, to nije oduvek bio slučaj. Prvi je propao na blagajnama i dobio loše kritike, a drugi je samo ispljuvan.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2018.

08:20

Kultni filmovi koji u početku nisu bili prihvaćeni
Foto: Youtube Screenshot/Andrew Henderson

Ipak, stvari se menjaju, a publika na kraju odlučuje šta će se održati, a šta neće. Koliko god negativnih kritika napisali, vreme na kraju presudi i ono što je omraženo danas sutra možda postane klasik koji će obožavati generacije fanova, piše Index.

Mnogo je takvih primera, a ovo su neki od najzanimljivijih.

Čarobnjak iz Oza

Neke od prvih kritika ovog holivudskog klasika bile su: "Preduga. Preteška. Nikako da krene. Niko ne želi da vidi Džudi Garland kako peva. Izbacite tu pesmu."

Pesma Somewhere Over The Rainbow ne samo da je osvojila Oskara, već je postala jedna od najprepoznatljivijih filmskih pesama svih vremena. Da ste pitali nekog od izvršnih producenata, pesma se nikada ne bi pojavila u filmu.

Simpsonovi

Glas grupa roditelja u SAD tada se slušao, a njihov uticaj je tada bo usmeren protiv nove animirane serije Simpsonovi. Razlog? Bart je buntovnik koji se uprkos svom lošem ponašanju iz svega izvlači.

Danas vam se to možda čini suludo, ali u ovu besmislenu raspravu uključio se i tadašnji predsednik Džordž Buš, koji je na skupu republikanaca davne 1992. izjavio: "Nastavićemo sa pokušajima jačanja američke porodice i učinićemo da više liče na Volton, a manje na Simpsonove.''

Psiho

U vreme kada se ovaj film pojavio, kritičari mu nisu bili naklonjeni. "Staromodna melodrama", "Mislim da je film refleksija najneprijatnijeg uma, zlobnog, podmuklog, sadističkog malog uma", "Psiho je bolestan", "Novi filmovi Alfreda Hičkoka inače su pravi užitak, ali Psiho je izuzetak". Ovo su samo neke od negativnih kritika šokiranih kritičara koji nisu prepoznali da su upravo pogledali bezvremenski klasik.

Betmen

Ako ste mislili da je iščuđavanje nad izborom glumaca koji će glumiti nekog superjunaka počelo s dolaskom društvenih mreža, gadno se varate. Reči je bilo i o Benu Afleku, Džordžu Kluniju i Hitu Ledžeru kao Džokeru. Fanovi su uvek imali mišljenje o odluci studija. I to mišljenje je skoro uvek bilo negativno.

Iako ga danas smatraju odličnim izborom za ulogu Betmena, Majkl Kiton nije uvek uživao simpatije. Štaviše, kada je krajem osamdesetih objavljeno da će upravo on biti novi Betmen, Vorner Bros primio je preko 50.000 pisama pritužbi jer su mnogi smatrali da Kiton, tada poznat po ulogama u komedijama, jednostavno nije dovoljno “zastrašujući” za ovu ulogu.

Isijavanje

Kjubrikov kultni horor danas je više od običnog filma, pa postoje i filmovi o “Isijavanju”, ali kad se pojavio, mnogi nisu bili oduševljeni. King, prema čijoj je knjizi nastao, nikada ga nije zaista prihvatio, a istog su mišljenja bili i kritičari.

Rodžer Ibert nije imao lepe reči, ali kasnije je promenio mišljenje, a Varajeti (Variety) je pisao da je film u potpunosti uništio sve što je valjalo u knjizi. Kjubrik je nominovan za Zlatnu malinu kao najgori redatelj. Vreme je pokazalo koliko nisu bili u pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: