Jedanaest domaćih filmova na Smotri arheološkog filma

Devetnaesta Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 22. do 29. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, a na programu će biti 39 filmova iz 13 zemalja, među kojima čak 11 domaćih ostvarenja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.03.2018.

15:06

Jedanaest domaćih filmova na Smotri arheološkog filma
Thinkstock / Ilustracija

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, koji je domaćin smotre od 1998. godine, rekla je danas na konferenciji za novinare je počasni gost ove godine Kina sa filmom "Umetnost u pećinama provincije Gansu" reditelja Jiaoa Bingkuna, koji će biti prikazan na otvaranju.

Publika će imati priliku da pogleda i filmove iz Turske, Azerbejdžana, Nemačke, Italije, Španije, Grčke, Irana, Hrvatske, Bugarske, Rusije i prvi put jedan film iz Ukrajine i to "Vladimir Veliki - pogled sa Volinije".

"Budući da he Srbija aktuelni koordinator radnom grupom za kulturu u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i da će ove godine biti domaćin ministarstke konferencije iz oblasti kulture, posebno je zadovoljstvo što će u okviru smotre biti prikazani filmovi iz zemalja BSEC-a: Rusije, Grčke, Turske, Ukrajine, Bugarske, Azerbejdžana i Srbije", istakla je Borić Brešković.

Smotra će i ove godine prikazati važna otkrića u arheologiji i izuzetna dostighnuća drevnih civilizacija - od otkrića u Brazilu i toga kako se živelo u najranijoj prošlosti na teritoriji severne Grčke, preko razvoja staroegipatske kulture na severu Afrike i istraživanja brodoloma koji se odigrao pre 400 godina i ubistvu 32 baskijska lovca na kitove na Islandu do pokušaja da se odgonentne koliko je star štap pronađen u blizini Halštata.

Što se tiče srpskih filmova na programu će biti "Metalla Tricornensia - Kosmaj" Rastka Šejića, "Nekropola Glogovik" Milana Pece Nikolića, "Na tragu carske palate - Projekat Glac" Slobodana Maksića, "Arheološki lokalitet Anine - Villa rustica" Aleksandra Teodorovića, "Undergrad - potraga se nastavlja" Nedeljka Kovačića i "Petrus, srednjovekovni grad" Božidara Nikolića.

Tu su i dve epizode iz emisije "Beograd za početnike" Smiljane Popov (Studio B) - "U potrazi za antičkim El Doradom" i "Igra prestola, srpski viteški kod".

Borić Brešković je rekla da su, sa željom da obogate program, odlučili da predstave i filmove mladih istraživača i studenata arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu (animirani film "Timor mortis" Katarine Ivković i dokumentarac "U pivu je istina" grupe studenata), kao i dva animirana filma Studija za animaciju Dečjeg kulturnog centra.

Poslednjeg dana smotre biće održana tribina "Arheologija i mediji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: