Međunarodna premijera filma "Ederlezi rising" u Briselu

Srpski film "Ederlezi rising" reditelja Lazara Bodrože imaće međunarodnu premijeru 11. aprila na 37. Međunarodnom festivalu u Briselu, najavio je Filmski centar Srbije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2018.

10:35

Međunarodna premijera filma
Foto: YouTube screenshot

Bodrožin debi, u kome glavne uloge igraju slovenački glumac Sabastijan Kavaca i američka porno-zvezda srpskog porekla Džesika Stojadinović Stoja, domaću premijeru je imao na nedavno završenom Festu, gde je i nagrađen.

PROČITAJTE JOŠ: Stoya ekskluzivno za B92: "U Srbiji me niko ne tretira kao objekat"

"Ederlezi rising", snimljen po scenariju Dimitrija Vojnova i zasnovan na prozi Zorana Neškovića, donosi priču o astronautu poslatom na dugu intergalaktičku misiju.

Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba.

Reč je o, kako navode autori, sofisticiranoj, kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji. Direktor fotografije je Kosta Glušica, kome je ovo debi na polju snimateljskog rada na dugometražnom igranom filmu, a u autorskoj ekipi su i montažerka Milena Z. Petrović, scenograf Aljoša Spajić, kostimografkinja Senka Kljakić i autor muzike Nemanja Mosurović.

Film je snimljen na engleskom jeziku, producirali su ga Aleksandar Protić i Džonatan Ingliš, odnosno, producentske kuće "Mir Media Group" i "BALKANIC, Inc".

"Arclight Films", jedna od vodećih distrubuterskih kuća u domenu nezavisnog filma, otkupila je prava za svetsku distribuciju.

Na "Festu" film "Ederlezi rising" je u nacionalnoj selekciji nagrađen kao najbolji film, a festivalska odličja poneli su i Lazar Bodroža za režiju ovog nesvakidašnjeg ostvarenja, kao i Stoja i Kavaca za najbolji žensku, odnosno, za najbolju mušku ulogu.

Bodroža je dobio i posebno priznanje žirija FEDEORA, takođe u nacionalnoj selekciji.

Festival u Briselu pripada samom vrhu filmskih fešti koja u fokus stavljaju filmove žanra kome pripada i "Ederlezi rising", a ove godine se održava od 3. do 14. aprila na nekoliko lokacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: