Pobednica Berlinala gost Beldoks festivala

Austrijska rediteljka Rut Bekerman, čiji je film "Valdhajmov valcer" pobedio na nedavno završenom Berlinalu, osvojivši priznanje za najbolji dugometražni dokumentarni film, biće gošća 11. "Beldoks" festivala.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

09:50

Pobednica Berlinala gost Beldoks festivala
Foto: Gettyimages

Zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu, Bekerman će boraviti u maju u Beogradu, gde će i ovdašnjoj publici predstaviti svoje vrlo specifično ostvarenje, koje će se naći u programu "Biografski dokumentarci" festivala "Beldoks".

Bekerman se u svom filmu bavi Kurtom Valdhajmom, nekadašnjim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Koristeći isključivo snimke iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, među kojima su i njeni kada je protestovala protiv Valdhajma, Bekerman metodično do detalja otvara hronologiju njegovog pripadništva nacistima i kako je došlo do toga da, bez obzira na sve dokaze, većina i dalje glasa za njega na izborima 1986. godine.

Film "Valdhajmov valcer", kako navode organizatori festivala, govori zapravo o urgentnosti i oglašava uzbunu ne samo zbog političkih pokreta u Austriji, već i u Poljskoj i Mađarskoj.

Govoreći o tome, Bekerman u filmu odbrojava dane koji su Valdhajma doveli do izbora, bacajući novo svetlo na svaki čas tokom tog perioda.

Ona je tako uspela da, otkrivajući prošlost, zapravo prikaže pravo stanje u kome se nalazi Evropa danas.

Rođena u Beču 1952. godine u jevrejskoj porodici, Rut Bekerman se nakon doktorata iz novinarstva i istorije umetnosti odbranjenog u Tel Avivu i studija fotografije u Njujorku, opredelila za dokumentarne filmove i već prvo ostvarenje realizovala 1977. godine.

Od tada snimila je više od 10 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, koja su uglavnom premijerno prikazivana na Berlinalu ili na "Cinema du Reel", gde su i nagrađivana.

U njima Bekerman se uglavnom bavi posmatranjem izbliza stanja savremenog društva i razmišlja o način na koji se sećamo prošlosti.

Ovogodišnje 11. izdanje festivala "Beldocs" biće održano od 7. do 14. maja u Sava Centra, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Domu sindikata i u salama Jugoslovenske kinoteke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: