Gebels je stvarao nemačku fabriku snova / VIDEO

"Mi, Nemci smo pomalo opsednuti svojom prošlošću naročito tim periodom u kojem je Hitler odlučivao o svemu što se događalo u našoj zemlji", objasnio je Rudiger Suhsland, reditelj i scenarista filma "Hitlerov Holivud" svoje autorske motive za snimanje filma koji će večeras biti prikazan u Domu omladine u okviru Festovog programa "Granice".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2018.

16:32

Gebels je stvarao nemačku fabriku snova / VIDEO
Prinscreen YouTube/farbfilmverleih

"Hitlerov Holivud" je uzbudljivi dokumentarac koji opisuje funkcionisanje kinematografije od 1933. do 1945. godine u nacističkoj Nemačkoj. U tom periodu nastalo je hiljadu filmova.

Među njima je mali broj onih koji su bili otvorena nacistička propaganda, ali je još manje onih koji su bili "nevina" zabava.

Filmska industrija je u nacističkoj Nemačkoj bila državni, strogo cenzurisani projekat. U isto vreme, ona je želela da bude prihvaćena...da bude "nemačka fabrika snova".

Suhsland naglašava da je Holivud na neki način opsednut istorijom različitih zemalja u svetu.

"Za Holivud estetika nacističke Nemačke predstavlja oličenje zla. Ikonografiju kojom Holivud predstavlja naciste stvorili su nacisti sami. Hitler i nacisti su izgubili rat u moralnom i vojnom planu, ali su trijumfovali u tom globalnom sukobu na polju estetike. Dobili su rat za film", kazao je Suhsland. Prema rečima nemačkog reditelja, Jozef Gebels, minsitar propagande u nacističkoj Nemačkoj, bio je bez sumnje obrazovan čovek sa prefinjenim ukusom i velikim znanjem o filmu.

"On je sve vreme tokom rata gledao filmove i to ne samo nemačke već i američke.

Obožavao je francuski film i bio veliki poštovalac Žana Renoara. Znao je da nemački film nije savršen i da neki reditelji koji nisu bili uz nacistički režim jako nedostaju nemačkom filmu. Gebels je organizovao snimanje rimejkova holivudskih filmova u kojima su ideali američkog društva premeštani u nemačke okolnosti", kazao je Suhsland.

On ističe da je Gebels često u filmovima propagandu maskirao zabavom. "Nastajali su lagani filmovi u kojima su propagadne poruke bile plasirane skriveno, baš kao i u današnjem vremenu marketinških kampanja", kazao je Suhslend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: