Dautović: Srpski film mora da trči uprkos umoru

Filmski i televizijski producent Filip Feti Dautović, predsednik žirija takmičarskog programa “Granice” 46. Festa, kaže da filmski stvaraoci staju u vrstu i trče određenu vrstu maratona kako bi napravili nešto novo što će ujediniti ljude u salama i da srpski film mora i dalje da trči tu trku bez obzira na umor i pocepane patike.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

17:15

Dautović: Srpski film mora da trči uprkos umoru
Foto: YouTube Screenshot

Takmičarski program „Granice” obuhvatiće osam filmova: "Vraćen u život“ Matea Hila (Španija), „Pre nego što nestanemo“ Kijoši Kurosave (Japan), „Klub ljudoždera“ Guta Parentea (Brazil), „Divlji dečaci“ Bertranda Mandikoa (Francuska), „Tragom kostiju“ Agnješke Holand (Poljska), „Kupal“ Kazima Molajea (Iran).

Na programu će biti i dva dokumentarca - „Hitlerov Holivud“ Rudigera Zuhslanda (Nemačka) i „Ðavolja sloboda“ Everada Gonzalesa (Meksiko).

Reč je o subverzivnim, kontroverznim arthaus filmovima koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o najboljem ostvarenju, pored Dautovića, odlučivaće i Zoran Janković i Ðorđe Bajić.

Dautović je konstatovao da živimo u vreme demokratizacije, kada je tržište planetarno i kada ne postoje granice kada su teme u pitanju i dodaje da će mu biti interesantno da vidi kako se filmovi bore da pronađu novi jezik.

"Interesuje me da vidim i kako je neki film pokušao da prevaziđe estetske granice. Kjubrikova ''Paklena pomorandža'' je promenila naš način gledanja filmova i u žiži mog interesovanja, kao i mojih kolega u žiriju, biće upravo to kako neki film menja naš pogled”, rekao je Dautović na današnjoj konferenciji za novinare.

Bitan kriterijum žirija, prema njegovim rečima, biće i da li film može da komunicira sa publikom.

Na molbu da prokomentariše svetsku i domaću kinematografiju danas, Dautović je rekao da je teško ponoviti uspeh autora koji je napravio nešto apsolutno novo.

"Autori staju u vrstu i trče jednu vrstu maratona da predstave nešto novo što će ujediniti ljude u salama. Domaći film mora i dalje da trči tu trku bezobzira na umor i pocepane patike. Tu srce pobeđuje. Domaći film će morati da stane na liniju i da trči kako bi došao do dubine koju film zahteva”, smatra Dautović.

O Festu Dautović kaže da je on uvek praznik.

"To je mesto gde se okuplja pleme ljudi koji vole film. To je uvek crveno slovo za ljubitelje filma”, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: