Filmovi sa Berlinala stižu na Fest

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, biće 15. februara, a publika 46. FEST-a imaće ekskluzivnu priliku da među prvima u svetu pogleda neka od ostvarenja koja će svetsku premijeru imati na predstojećem Berlinalu, saopštili su iz organizacije festivala.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.02.2018.

13:30

Filmovi sa Berlinala stižu na Fest
Foto: FEST

Publika Berlinala takođe će imati priliku da pogleda jedan srpski klasik "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji je uvršten u selekciju "Forum" i imaće čak tri prikazivanja.

Ovo kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji koja je izrađena u okviru projekta Vip Kinoteka, a i FEST-ova publika takođe će imati priliku da se podseti ovog filmskog klasika u punom sjaju.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala stigli su nam filmovi "Ana, ljubavi moja", "Božija zemlja", "Tragom kostiju", "Fantastična žena" i "Zabava", a u FEST-ovom programu našla su se i tri uzbudljiva ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

"Lice" je novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji smo prethodni film Telo imali prilike da gledamo na 44. FEST-u.

Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelji današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu- In the name of... (2013) joj je doneo nagradu Teddy, a pomenuti film "Telo" (2015) Srebrnog medveda za najbolju režiju.

"Lice" je priča o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica.

Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu.

Ovaj film kroz britku farsu preispituje život u provinciji ali i stanje savremene Poljske države.

"Eva" je adaptacija romana britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa.

Glavni junak je Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta.

Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija.

Slava donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo, a Bertrandu u radu pomaže susret sa misterioznom Evom, prostitutkom visoke klase.

Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija ovom ženom počinje da izmiče kontroli.

U ulozi Eve našla se Izabel Iper, Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije, a režiju potpisuje Benoa Žano.

"Dovatlov" je biografski film o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) i prikazuje četiri dana njegovog života u Lenjingradu tokom 1971. godine- mladi pisac je odlučan da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani.

Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog saveza.

Naslovnu ulogu tumači naš mladi glumac Milan Marić, kome je ovo prva glavna uloga na velikom platnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: