Filmovi sa Berlinala stižu na Fest

Jedan od najprestižnijih svetskih festivala, 68. filmski festival u Berlinu, biće 15. februara, a publika 46. FEST-a imaće ekskluzivnu priliku da među prvima u svetu pogleda neka od ostvarenja koja će svetsku premijeru imati na predstojećem Berlinalu, saopštili su iz organizacije festivala.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: FEST
Foto: FEST

Publika Berlinala takođe će imati priliku da pogleda jedan srpski klasik "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji je uvršten u selekciju "Forum" i imaće čak tri prikazivanja.

Ovo kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji koja je izrađena u okviru projekta Vip Kinoteka, a i FEST-ova publika takođe će imati priliku da se podseti ovog filmskog klasika u punom sjaju.

Sa prošlogodišnjeg Berlinala stigli su nam filmovi "Ana, ljubavi moja", "Božija zemlja", "Tragom kostiju", "Fantastična žena" i "Zabava", a u FEST-ovom programu našla su se i tri uzbudljiva ostvarenja iz Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg berlinskog festivala.

"Lice" je novi film poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji smo prethodni film Telo imali prilike da gledamo na 44. FEST-u.

Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelji današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu- In the name of... (2013) joj je doneo nagradu Teddy, a pomenuti film "Telo" (2015) Srebrnog medveda za najbolju režiju.

"Lice" je priča o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica.

Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu.

Ovaj film kroz britku farsu preispituje život u provinciji ali i stanje savremene Poljske države.

"Eva" je adaptacija romana britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa.

Glavni junak je Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta.

Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija.

Slava donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo, a Bertrandu u radu pomaže susret sa misterioznom Evom, prostitutkom visoke klase.

Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija ovom ženom počinje da izmiče kontroli.

U ulozi Eve našla se Izabel Iper, Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije, a režiju potpisuje Benoa Žano.

"Dovatlov" je biografski film o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) i prikazuje četiri dana njegovog života u Lenjingradu tokom 1971. godine- mladi pisac je odlučan da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani.

Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog saveza.

Naslovnu ulogu tumači naš mladi glumac Milan Marić, kome je ovo prva glavna uloga na velikom platnu.

Film/TV

Film "Krsta nad jamom" predstavljen u Beogradu

Dokumentarni film "Krsta nad jamom", autora Dušana Bastašića, o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i izložba fotografija "Tamo gde pravednici počivaju", autora Nikole Zajca, prikazani su večeras u Centru za kulturu "Vlada Divljan", a u organizaciji Udruženja građana "Jadovno" i uz podršku Gradske opštine Palilula.

Film/TV ponedeljak 21.05. 19:58 Komentara: 2
strana 1 od 1527 idi na stranu