Umro Džon Gevin - zvezda filmova "Psiho" i "Spartak", nesuđeni Bond

Džon Entoni Golenor, poznatiji kao holivudski glumac Džon Gevin, umro je u 86. godini, prenosi Independent.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Američki glumac preminuo je u petak ujutro, 9. februara, nakon bitke sa leukemijom.

Gevin se prvi put pojavio na velikom platnu u filmu "A Time to Love and a Time to Die" Daglasa Sirka iz 1958. godine, melodrami o Nemcima krajem Drugog svetskog rata.

Godinu dana kasnije pojavio se u filmu "Imitation of Life", u kojem se našao rame uz rame sa glumicama Lanom Tarner i Sandrom Di.

Usledila je glavna uloga u klasiku Alfreda Hičkoka "Psiho", gde je tumačio Sema Lumisa, partnera Marion Krejn (Dženet Li), kao i Oskarom nagrađenom "Spartaku" Stenlija Kjubrika, gde je tumačio lik Julija Cezara.

Nakon uloga u filmovima "Midnight Lace", "Romanoff", "Juliet" i "Back Street", Gevin se prebacio na TV serije, uključujući vestern "Destry", pre nego što je potpisao ugovor za glavnu ulogu u filmu "Dijamanti su večni" iz 1971. godine, nakon odlaska glumca Džordža Lejzenbija. Uloga je na kraju ipak pripala Šonu Koneriju, ali je Gevinu svakako isplaćen honorar.

Od 1971. do 1973. godine bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca (SAG). Kao vatreni pobornik Republikanske stranke, ali i zbog dobrog znanja španskog jezika, predsednik Ronald Reagan ga je 1981. imenovao za ambasadora SAD u Meksiku. Na tom mestu ostao je do 1986. godine.

Bio je oženjen glumicom Konstancom Tauers, sa kojom je imao dvoje zajedničke dece, i još dvoje iz njenog prethodnog braka.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Film/TV

Počeo 46. Fest

Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Makdone i uručenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti mađarskom reditelju Ištvanu Sabu, večeras je u Sava centru počeo 46. Fest.

Film/TV petak 23.02. 20:00 Komentara: 0

Sabo: Svaka ideologija želi da menja naše živote

Jedan od najcenjenijih mađarskih filmskih reditelja poslednjih decenija, prvi mađarski dobitnik Oskara, Ištvan Sabo, dobitnik priznanja "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kaže da je posao filmskih stvaralaca da ispričaju nešto važno i da to urade na zabavan način, a nagrade su sredstvo do tog cilja.

Film/TV petak 23.02. 19:25 Komentara: 1

116 filmova, 12 bioskopskih sala: Danas počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje danas, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda. Fest će ugostiti više od 40 stvaralaca iz inostranstva, a na otvaranju kultnom mađarskom reditelju Ištvanu Sabu biće uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Film/TV petak 23.02. 08:50 Komentara: 3

Filmovi Soni studija ekskluzivno na Festu 2018

Filmski naslovi Advokat, Jahač, Putovanje života i trenutno najatraktivniji naslov Skrivena ljubav koji nam stižu iz holivudskog studija Soni na ovogodišnjem međunarodnom festivalu FEST 2018 imaće svoje premijerne i jedine projekcije jer se ovi filmovi neće naći na repertoaru domaćih bioskopa po završenom festivalu.

Film/TV četvrtak 22.02. 13:10 Komentara: 0

Sutra počinje 46. Fest

Međunarodni filmski festival - Fest, 46. po redu, počinje sutra, a do 4. marta biće prikazano 116 filmova u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Film/TV četvrtak 22.02. 11:50 Komentara: 0
strana 1 od 1498 idi na stranu