Umro Džon Gevin - zvezda filmova "Psiho" i "Spartak", nesuđeni Bond

Džon Entoni Golenor, poznatiji kao holivudski glumac Džon Gevin, umro je u 86. godini, prenosi Independent.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Američki glumac preminuo je u petak ujutro, 9. februara, nakon bitke sa leukemijom.

Gevin se prvi put pojavio na velikom platnu u filmu "A Time to Love and a Time to Die" Daglasa Sirka iz 1958. godine, melodrami o Nemcima krajem Drugog svetskog rata.

Godinu dana kasnije pojavio se u filmu "Imitation of Life", u kojem se našao rame uz rame sa glumicama Lanom Tarner i Sandrom Di.

Usledila je glavna uloga u klasiku Alfreda Hičkoka "Psiho", gde je tumačio Sema Lumisa, partnera Marion Krejn (Dženet Li), kao i Oskarom nagrađenom "Spartaku" Stenlija Kjubrika, gde je tumačio lik Julija Cezara.

Nakon uloga u filmovima "Midnight Lace", "Romanoff", "Juliet" i "Back Street", Gevin se prebacio na TV serije, uključujući vestern "Destry", pre nego što je potpisao ugovor za glavnu ulogu u filmu "Dijamanti su večni" iz 1971. godine, nakon odlaska glumca Džordža Lejzenbija. Uloga je na kraju ipak pripala Šonu Koneriju, ali je Gevinu svakako isplaćen honorar.

Od 1971. do 1973. godine bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca (SAG). Kao vatreni pobornik Republikanske stranke, ali i zbog dobrog znanja španskog jezika, predsednik Ronald Reagan ga je 1981. imenovao za ambasadora SAD u Meksiku. Na tom mestu ostao je do 1986. godine.

Bio je oženjen glumicom Konstancom Tauers, sa kojom je imao dvoje zajedničke dece, i još dvoje iz njenog prethodnog braka.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Film/TV

Film "Krsta nad jamom" predstavljen u Beogradu

Dokumentarni film "Krsta nad jamom", autora Dušana Bastašića, o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i izložba fotografija "Tamo gde pravednici počivaju", autora Nikole Zajca, prikazani su večeras u Centru za kulturu "Vlada Divljan", a u organizaciji Udruženja građana "Jadovno" i uz podršku Gradske opštine Palilula.

Film/TV ponedeljak 21.05. 19:58 Komentara: 2
strana 1 od 1527 idi na stranu