Umro Džon Gevin - zvezda filmova "Psiho" i "Spartak", nesuđeni Bond

Džon Entoni Golenor, poznatiji kao holivudski glumac Džon Gevin, umro je u 86. godini, prenosi Independent.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Američki glumac preminuo je u petak ujutro, 9. februara, nakon bitke sa leukemijom.

Gevin se prvi put pojavio na velikom platnu u filmu "A Time to Love and a Time to Die" Daglasa Sirka iz 1958. godine, melodrami o Nemcima krajem Drugog svetskog rata.

Godinu dana kasnije pojavio se u filmu "Imitation of Life", u kojem se našao rame uz rame sa glumicama Lanom Tarner i Sandrom Di.

Usledila je glavna uloga u klasiku Alfreda Hičkoka "Psiho", gde je tumačio Sema Lumisa, partnera Marion Krejn (Dženet Li), kao i Oskarom nagrađenom "Spartaku" Stenlija Kjubrika, gde je tumačio lik Julija Cezara.

Nakon uloga u filmovima "Midnight Lace", "Romanoff", "Juliet" i "Back Street", Gevin se prebacio na TV serije, uključujući vestern "Destry", pre nego što je potpisao ugovor za glavnu ulogu u filmu "Dijamanti su večni" iz 1971. godine, nakon odlaska glumca Džordža Lejzenbija. Uloga je na kraju ipak pripala Šonu Koneriju, ali je Gevinu svakako isplaćen honorar.

Od 1971. do 1973. godine bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca (SAG). Kao vatreni pobornik Republikanske stranke, ali i zbog dobrog znanja španskog jezika, predsednik Ronald Reagan ga je 1981. imenovao za ambasadora SAD u Meksiku. Na tom mestu ostao je do 1986. godine.

Bio je oženjen glumicom Konstancom Tauers, sa kojom je imao dvoje zajedničke dece, i još dvoje iz njenog prethodnog braka.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Film/TV

Gebels je stvarao nemačku fabriku snova / VIDEO

"Mi, Nemci smo pomalo opsednuti svojom prošlošću, naročito tim periodom u kojem je Hitler odlučivao o svemu što se događalo u našoj zemlji", objasnio je Rudiger Suhsland, reditelj i scenarista filma "Hitlerov Holivud", svoje autorske motive za snimanje filma koji će večeras biti prikazan u Domu omladine u okviru Festovog programa "Granice".

Film/TV utorak 27.02. 16:32 Komentara: 5
strana 1 od 34 idi na stranu