Promocija digitalne platforme časopisa „Filmske sveske (1968–1986)”

Povodom 70 godina Fakulteta dramskih umetnosti, 50 godina od izlaska prvog broja časopisa „Filmske sveske“ i 90 godina od rođenja profesora Dušana Stojanovića, osnivača, doživotnog urednika ovog časopisa i profesora Teorije filma na FDU, predstavljamo projekat od nacionalnog značaja: Digitalizacija časopisa za teoriju filma i filmologiju „Filmske sveske (1968–1986)”.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2018.

18:35

Promocija digitalne platforme časopisa „Filmske sveske (1968–1986)”

Promocija će biti održana 2. februara 2018. godine u 13h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Digitalni repozitorijum „Filmske sveske (1968–1986)” dostupan je na internet adresi: http://filmskesveske.mi.sanu.ac.rs/

Prvi broj „Filmskih svezaka” objavljen je 1968. godine, a prema uzoru na fancuski časopis Cahiers du Cinéma. Tokom skoro dve decenije izlaženja, časopis je uspešno pratio svetsku scenu, te su se naši prevodi pojavljivali gotovo bez zakašnjenja u odnosu na svet. U periodu redovnog izlaženja (1968‒1986) proširivao je saznanja o istoriji svetske filmske misli i aktuelnim trendovima teorije filma među čitaocima u najširem regionu srednje Evrope i Balkana. Danas, za nove generacije koje ovaj period tek otkrivaju, online platforma predstavlja riznicu ključnih eseja studija filma, sadrži sistem za složenu pretragu na osnovu metapodataka i fiksnog indeksa, ali i dodatni prostor za upis novih kritičkih zapažanja i tumačenja.

„Filmske sveske” su i do danas ostale, neosporno najuticajniji, najkvalitetniji, najvažniji i na poseban način unikatni časopis za teoriju i estetiku filma na ovim prostorima. S toga je ovaj digitalni repozitorijum – kao novomedijsko interaktivno izdanje – od izuzetnog značaja za studente, od osnovnih do doktorskih studija, istraživače i nastavnike Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti, ali i drugih humanističkih fakulteta. U širem smislu projekat je prilog povećanju dostupnosti i vidljivosti kulturne baštine, u domaćim i međunarodnim okvirima, ali i približavanju standardima digitalnih trendova evropskih arhivskih i muzeoloških
praksi.

Autor projekta digitalizacije časopisa „Filmske sveske (1968–1986)”, je dr Nevena Daković, profesor FDU, a projekat je realizovan u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti, Matematičkog instituta SANU i Filmskog centra Srbije, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS. Istovremeno, izrada i postavka digitalnog repozitorijuma deo je šire i nacionalno podržane inicijative digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva koje će u narednom periodu strateški sprovoditi Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Na promociji govore: prof. dr Nevena Daković, autor i rukovodilac projekta; prof. dr Zoran Ognjanović, direktor MI SANU; dr Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti u Ministarstvu kulture i informisanja RS i prof. Miloš Pavlović, dekan FDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: