"Priđi bliže": 116 filmskih premijera na 46. FEST-u

Međunarodni filmski festival FEST, na kome će premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, održaće se u Beogradu po 46. put, od 23. februara do 4. marta, pod sloganom "Priđi bliže", saopštili su organizatori.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.01.2018.

15:15

Foto: FEST

"FEST će otvoriti višestruko nagrađivani američki film 'Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju' Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film 'Lice' autorke Malgožate Šumovske", rekao je umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić na predstavljanju ovogodišnjeg festivala.

Prema njegovim rečima, program će se odvijati u tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

"Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske", naveo je umetnički direktor FEST-a.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmičarskog programa za film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u kome će biti Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji "Srpski film", o čemu će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

"U nacionalnoj selekciji učestvovaće pet filmova koji će na FEST-u imati premijeru, a to su 'Banditi u potrazi za mamom' Koste Ristića, 'Ederlezi rising' Lazara Bodrože, 'Horizonti' Svetislava Dragomirovića, 'Izgrednici' Dejana Zečevića i 'O bubicama i herojima' Petra Pašića", kazao je Pantelić.

On je rekao da je snimljeno još domaćih filmova koji nisu imali premijeru, ali su njihovi autori i producenti odlučili da ih prikažu na nekom od svetskih festivala A kategorije, zbog čega nije bilo moguće da učestvuju na FEST-u.

Na konferenciji je istaknuto da će u trećem takmičarskom programu "Granice" biti prikazano osam flmova koji su ocenjeni kao subverzivni, kontroverzni, umetnički filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu.

Selektor tog dela festivala Mladen Đorđević posebno je istakao film "Hitelr’s Hollywood" koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista.
Foto: FEST
Selekcija "Microwave" donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, među kojima je i premijera domaćeg filma Jelene Marković "Pretpostavka nevinosti", a na "Docufestu" biće prikazivani dokumentarci o Vitni Hjuston, Keriju Grantu, Milču Mančevskom, dok će u novom programu "Play UK", koji je spremljen u saradnji sa Britanskim savetom, biti prikazivani filmovi iz te zemlje i ostvarenja u VR (virtuelna realnost) formatu.

U programu "Thrills and Kills" biće prikazani žanrovski filmovi horori i trileri poput horora "Maus" smeštenog u BiH do novog trilera Gele Balubani "Money".

"Ove godine nagradu 'Beogradski Pobednik' za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a 'Beogradski Pobednik' za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahazarovu", kazao je Pantelić.

Pored zvaničnih nagrada, biće dodeljena i nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, Politikina nagrada "Milutin Čočić”" kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Gradska sekretarka za kulturu i predsednica Odbora FEST-a Ivona Jevtić istakla je da će gradska uprava za ovu manifestaciju izdvojiti "rekordnih 30 miliona dinara", a da se od Ministarstva kulture, koje je raspisalo konkurs, očekuje najmanje ista finansijska podrška kao i prošle godine, kada je FEST dobio devet miliona dinara.

Jevtićeva očekuje da će dodatna sredstva za neometano održavanje festival dobiti i od sponzora.

Filmovi će se prikazivati u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kuturnog centra, bioskopu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu "Vlada Divljan", a ove godine prvi put i u sali Sine grand Rakovica (Cine Grand).

Karte za festival biće puštene u prodaju 3. februara. Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara, a za otvaranje festivala 500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: